Виртуозно джаз трио събра ценители в амфитеатъра в Несебър

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:44 / 04.08.2009
764
„Тази вечер гостува ОТО ХЕЙНИЦ ТРИО- изключително виртуозни, качествени музиканти, прочути в Европа и по света. Аз ви пожелавам приятни моменти с техния джаз и, понеже джазът е нещо като полет, както казва Чарли Паркър-джазов музикант-саксофонист и композитор-, приятно летене и без турболенции". С тези думи Златин Чаушев от отдел „Култура" към община Несебър представи изпълнителите и даде начало на една изпълнена с много настроение вечер в амфитеатъра на Несебър вчера. Любителите на този музикален жанр оцениха качествените изпълнители и аплодираха ентусиазирано ОТО ХЕЙНИЦ ТРИО.
Групата е съставена от добри инструменталисти и композитори с оригинален, съвременен почерк, които изпъляват своеобразен, специфичен авторски джаз. Водеща фигура е Ото Хейниц от Чехия, изключителен барабанист, завършил Berklee School of Music. Музикантът редовно изнася концерти в Чехия и в Европа. Издал е редица дискове. Последният албум на Ото Хейниц представя записи на живо, направени през 2007-2008 г., заедно с популярния американски пианист от Ню Йорк Уолтър Фишбахър. Заглавието на проекта е „Phishbacher Unplugged". В момента Ото активно концертира из цяла Европа. Паралелно с това преподава в „International School of Music and Fine Arts" - Прага.

Ондржей Крайняк е смятан за един от най-добрите пианисти в Словакия. След дипломирането си получава предложение за стипендия в Berklee College of Music в Бостън, която обаче той не приема. Творбите му са повлияни както от музиката на Й.С. Бах, Бела Барток, Фредерик Шопен и Сергей Прокофиев, така и от джаза на Оскар Петерсън, Гонзало Рубълкаба, Чик Кореа и Адам Макович.

Словакът Щефан Бартуш е един от малкото европейски джаз контрабасисти, изпълняващи т.нар."черен" стил музика (with „black feeling"). Именно заради спецификата на своя стил, той има възможност да свири с редица известни музиканти не само на сцените в Словакия, но и в Европа.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).