Важни съвети при варенето на великденските яйца

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:53 / 02.05.2024
1718
Варенето на яйца, без да се чупят или напукват, е задача, която изисква малко финес и внимание към детайлите. Независимо дали приготвяте обикновена закуска или яйца за Великден, запазването на черупките им непокътнати е от съществено значение за чистото и визуално привлекателно ястие. Предлагаме ви ръководство за това как да сварите яйца, без да ги счупите.

1. Започнете с яйца със стайна температура 

Преди да сварите яйцата, е изключително важно да ги оставите да достигнат стайна температура. Това помага да се намали температурният шок при поставянето им в гореща вода, като се свежда до минимум рискът от напукване. Извадете яйцата от хладилника около 30 минути преди да планирате да ги готвите.

2. Използвайте тенджера с подходящ размер 

Изберете тенджера, която удобно да побере броя на яйцата, които искате да сготвите на един слой. Пренаселеността на яйцата може да доведе до блъскането им едно в друго, което увеличава вероятността да се счупят. Уверете се, че има достатъчно вода, за да покрие яйцата с поне един сантиметър. 

3. Внимателно поставете яйцата в студена вода

След като тенджерата е готова, внимателно поставете яйцата със стайна температура в студената вода. Избягвайте да ги пускате от високо, тъй като това може да доведе до напукване при удара с дъното на тенджерата. Водата трябва да покрие яйцата напълно.

4. Постепенно загрейте водата 

Започнете да загрявате водата на средна температура. Важно е температурата да се повишава постепенно, за да се предотвратят внезапни топлинни удари, които могат да доведат до напукване на черупките. Довеждайте водата до леко кипене, а не до бързо кипене. 

5. Добавете щипка сол или оцет

Добавянето на щипка сол или струйка оцет към водата може да помогне за укрепване на черупките на яйцата и да намали вероятността от напукване. Тази стъпка не е задължителна, но може да бъде полезна, особено ако става въпрос за много пресни яйца с деликатни черупки.

6. Следете времето за готвене 

След като водата заври леко, настройте таймера за желаното време за готвене. За меко сварени яйца с течен жълтък гответе за около 6-7 минути. За средно сварени яйца с малко по-твърд жълтък се стремете към 9-10 минути. За твърдо сварени яйца с напълно твърд жълтък гответе 12-14 минути. 

7. Използвайте решетъчна лъжица, за да извадите

Когато яйцата са готови, изключете котлона и веднага ги прехвърлете в купа с ледена вода с помощта на решетъчна лъжица. Водната баня с лед помага да се спре процесът на готвене и улеснява обелването на яйцата.

8. Обелвайте внимателно 

След като яйцата са се охладили в ледената вода за няколко минути, леко ги почукайте върху твърда повърхност, за да се счупят черупките. Започнете да бележите от по-широкия край, където се намира въздушният джоб, тъй като това обикновено улеснява беленето. Обелете под течаща вода, за да отстраните всички упорити части от черупката.

9. Съхранявайте или сервирайте по желание

След като ги обелите, можете да съхранявате сварените яйца в хладилника до една седмица, ако не планирате да ги консумирате веднага. Можете да ги използвате в салати, сандвичи или като обикновена закуска с поръсване на сол и черен пипер. 

Като следвате тези стъпки и боравите внимателно с яйцата по време на процеса на варене и белене, можете да се насладите на перфектно сварени яйца без грозни пукнатини, пише actualno.com.

Виж коментарите (0)

Още по темата (168):
13.05.2024 Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни покрай великденските
празници
11.05.2024 Светла събота е! Ето какво не трябва да се прави днес
08.05.2024 Светла Сряда е! 
07.05.2024 МВР отчете сериозен спад на тежките ПТП по Великден
07.05.2024 Как да си приготвим дяволски яйца с останалите от Великден
07.05.2024 Проф. Донка Байкова: 100 грама класически български козунак е 350 калории
Още новини от Любопитни новини:
"Обичам те, братко": Зейн почете паметта на Лиъм Пейн с емоционал...
Доц. д-р Лъчезар Лозанов: Част от пациентите с преддиабет имат но...
Истинският "Биг брадър" се завърна
Разкриват кой е владетелят с тяло на бог от Хераклея Синтика
Ново проучване разкрива значителната икономическа тежест на свърз...
Това е първият Мистър Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).