В някои краища на България го наричат гюзум - изключително полезен е и ароматен
Джодженът, наричан още "гюзум" (Mentha spicata) е вид мента от семейство Lamiaceae, който е често срещано многогодишно растение, произхождащо от Европа и Азия. Среща се и на другите континенти по света, а името получава от характерните си листа с форма на копие. Една от любимите ни билки и подправки, джодженът има приятен сладък вкус и често се използва за овкусяване на пасти за зъби, вода за уста, дъвки и бонбони, както и на различни ястия.
У нас много хора се наслаждават на тази билка като я приготвят на чай, който може да бъде направен от пресни или сушени листа. Освен вкусна, тя е и много полезна, както ще се уверите от информацията в тази статия.
Джоджен (Mentha spicata) или сладка мента представлява ароматна билка от семейство Мента (Lamiaceae), широко използвана за кулинарни цели. Най-добре се отглежда в саксия, тъй като цъфти изобилно. Този вид мента (M. spicata) се отличава от другите видове по своите гладки и почти неподвижни листа.
Научно изследвани са съдържанието и някои свойства на джоджена, например той има фармакологични действия срещу треска, кашлица, инфекции и възпаление в организма. Въз основа на общото съдържание на съединения, джодженът има високо съдържание на кемпферол и производни на кверцетин, L-карвон, лимонен и над 40 други съединения.
Джодженът и други представители на Lamiaceae са били използвани от векове в няколко холистични медицински системи, включително Аюрведа, унани и китайската традиционна медицина. Аюрведа силно се застъпва за ефективността на чая от джоджен за облекчаване на стомашно-чревни проблеми, успокояване на стомашни болки и колики при кърмачета и лечение на синдром на раздразнените черва, коремни спазми и метеоризъм.
Невероятни ползи за здравето на чая от джоджен
Чаят от джоджен има лек и освежаващ вкус. Той е по-малко интензивен от другите видове ментов чай, тъй като съдържа по-малко ментол и малко повече лимонен. Чаят от мента е и по-лек за перисталтиката, като обикновено се прави от сушени листа или пресни листа, откъснати от растението и накиснати в гореща вода. За разлика от други известни видове чай, които може да съдържат кофеин, тук няма окислителен процес и не се съдържа кофеин.