В каква форма искате да бъде маслото? В тази страна го направят по желание на клиента
Хората във Франция са луди по маслото. Средно годишно те изяждат по 7,9 кг повече, отколкото във всяка друга страна от Европейския съюз.
В северната част на Франция тучните пасища осигуряват перфектните условия за производство на масло. За един килограм са необходими около 18 литра мляко. Сметаната се разбива с машина и се отделя от млякото за една нощ.
След това преминава през различни фази. Първата е бита сметана. После започва образуването на маслени зърна, когато мътеницата вече се е отделила от маслото. След измиване още два пъти с вода маслото е готово за първия тест за качество, информира NOVA.
Рафинирането на маслото е също сложен процес. Месенето не само го прави по-меко и гладко, но има и други ефекти. В маслото все още има вода, която може да се изцеди допълнително, ако се добави сол в машината за месене. Тя вкарва въздух,за да може маслото да разгърне всичките си аромати. Така се получава масло с копринена текстура, готово за консумация.
В работилниците маслото се оформя по желание на клиента – като конус, кръг или правоъгълник. Слагат се и печати за частни клиенти.
Рафинираното масло също се предлага в различни вкусове като водорасли, домат, босилек или пушена сол. Цената му е два пъти по-висока от тази на нормалното органично масло.