Червеното вино е известно с антиоксидантните си качества, които предпазват сърцето. В бялото вино тези вещества са в по-малки количества, но пък е по-ниско калорично.
Стоян Геров, технолог: "Често в диети се включва точно бяло вино, защото пък киселините, бялото има малко повече киселини, киселините спомагат за разграждане на някои вещества."
Полезните свойства на бялото вино обаче се проявавят в определени количества.
Цвете Гавраилова, Институт за изледване на виното: "Говорим за здравословна консумация до 300-375 мл, затова много от производителите правят тези малки бутилки."
Стоян Геров, технолог: "Червените са с малко по-висок градус, да. Просто самото грозде натрупва малко повече захари, отколкото белите сортове."
Консумацията на вино предполага и консумация на определени храни. През последните години забързаният начин на живот кара все повече хора да купуват готова храна, особено по празниците. Тези специалитети отнемат много по-малко време на домакините, но въпреки това за Коледа домашните ястия са традиционно предпочитани.
Не са малко и домакинствата, които ще комбинират закупени и сготвени вкъщи храни. Каквито и ястия да решите да присъстват на празничната трапеза, едно е сигурно - традиционните български ястия, приготвени по домашна рецепта, ще заемат основното място.