
ЗАРЕЖДАНЕ...
В България вече има музей на ракията | ||||||
| ||||||
Мястото, което се намира в сърцето на столицата ни, отвори врати в средата на септември и предлага автентично целогодишно потапяне в родните традиции, свързани с технологията на варене и дестилиране на напитката, видовете ракия и нейната консумация. И въпреки, че говорим за алкохол, идеята за самото място се корени в детските спомени на Ивайло. "Моята майка е от троянския край и лятото родителите ми ме оставяха там при дядо ми, който ме водеше да събираме сливи. Гледах как ги оставя да ферментират в една каца и след това му помагах да ги носим до селския казан, за да вари ракия. Всяка вечер в края на лятото, като заспивах ми миришеше на джибри. Спомням си как дори и баба ми казваше: "ей, тук и кокошките взеха да снасят яйца с мирис на ракия“, връща се назад във времето Жеглов. – Опитал съм се да пресъздам с този музей детските си спомени, доколкото мога, защото за мен те са много ярки.“ |
тел.: 0886 49 49 24
novini@burgas24.bg