Учените откриха нова рецепта, която прави шоколада много по-здравословен

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
17:32 / 22.05.2024
1379
Учените може би откриха начин как да направим яденето на шоколад много по-здравословно. 

Както знаем шоколадът се прави от какаовите зърна, като се извлича какаовото масло, а голяма част от самия плод не се използват. 

Учени от Института в Цюрих решават да проверят дали могат да се използва по-голяма част от самия плод, като целта им е била да направят крайния продукт, шоколада, много по-здравословен. За целта учените решават да работят с швейцарската компания за производство на шоколад "Фелчин", за да изработят нова и подобрена рецепта, пише Newsweek. 

Целта е била да се използва по-голяма част от сърцевината на плода, тъй като тя добавяла повече фибри към крайния продукт и намалявала количеството наситени мазнини.

Учените казват още, че с новата рецепта ще нивата на кръвна захар няма да скачат рязко, както обикновено се случва и ще регулира дейността на черния дроб. Всичко това потенциално би могло да намали рисковете от сърдечно-съдови заболявания. 

За да разработят нова рецепта, изследователите се опитаха да обработят какаовите зърна с пулпата на плода, за да създадат вещество, подобно на гел. Те открили, че то е  много сладко, което означава, че може да замени обичайната пудра захар, която обикновено се използва в шоколада.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Ако сте пресолили супата – направете това
Ако се чудите какво да си обещаете да правите или не през 2025 го...
Виктор и Беба си дават ново начало извън къщата
Този витамин е изключително важен за организма – ето, с кои храни...
Честото изправяне на коса увеличава риска от рак
Какво е бронирано кафе и защо хората го пият?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).