Учениците от гимназията по туризъм в Поморие демонстрираха пред отбрана публика уменията си в кухнята

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:11 / 28.01.2012
832
Красивият български град Поморие даде в петък, 27 Януари, старта на Националната младежка програма "Жива кулинарна традиция". Бъдещите шеф готвачи от морското градче бяха първите участници в инициативата, които демонстрираха пред целия град на какво са способни в кухнята.

Събитието се проведе в местния хотел "Атриум", където младежите, под вещото ръководство на класния си ръководител Живка Вълканова, приготвиха отбрани вкусотии по традиционни регионални рецепти. Учениците, които показаха таланта си, бяха Диана Мавродиева, Ивелина Стамболиева, Христо Кръстев, Красимира Николова и Щилияна Асенова.

10 бяха ястията, избрани от бъдещите кулинари за представянето им в програмата - баница с коприва, гергьовденска салата, дроб сарма с лапад и булгур, кюфтета от фасул и картофи, лютика от сушени пиперки с картофи, мързелив тутманик, печен кромид със сушени червени пиперки, пълнена пуйка, салата от чирози и супа от нахут.

Сред гостите на събитието бяха кмета на Поморие Иван Алексиев, Диана Апостолова, зам.-кмет по образованието, Елена Мурджева, омбудсман на община Поморие, бившият директор на Професионалната гимназия в града г-н Годжуков и настоящият Гильов, както и много представители на местния бизнес и жители на града.

Поморие е и мястото, където вече 2 години през септември се провежда кулинарният фестивал "Пъстра трапеза".

Демонстрациите, в които младежите показаха как се приготвят уникални за региона български рецепти, са част от програмата "Младежта в действие" на Европейската комисия и "Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите - 7" - А.Р.И.З.-7 - проект, който върви вече втора година.

Общо 6 са градовете, избрани да представят разнообразието от традиционни български рецепти, и след Поморие е ред на Сопот, Видин, Враца, Сливен и Гоце Делчев. Общият брой на събраните рецепти е 300, като от тях от всеки регион бяха избрани 50, а след това - по 10.

Творчеството и професионализмът на младежите ще бъдат оценени от всички официално поканени гости на този вкусен празник. За приготвянето на уникалните регионални ястия младежите ще получат подкрепата на много от своите съученици.

Целта на проекта е да насърчи младите хора да изследват и опознават българското кулинарно наследство и да развие техният усет, талант и въображение, за да бъдат по-успешни в бъдещото си професионално развитие.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Доц. д-р Пламен Кръстев: При застудяване дозите на лекарствата за...
Българинът и компотите в мазата
Големи стратегии тази вечер в "Игри на волята"
Ясен е първият финалист в "Биг Брадър"
Бум на турските сапунки, сериали със стари и нови сюжети тръгват ...
Астролог: Не взимайте важни решения в този период! Без спонтанни ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).