Ученичка на Гена Димитрова идва в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:09 / 23.02.2009
1068
Монголската Нова година е само след дни, на 25 февруари, но Баясгалан Дашням няма да я празнува. Поне не така, както е в родината й или както ще я отбележат в Посолството на Монголия в София - с празнична трапеза с цял печен овен, с бууз - месо, увито в тесто и печено на водна пара, с тестения сладкиш ул боов, със задължителния кумис.

От миналата седмица оперната певица, обиколила престижни европейски сцени, е в Бургас и репетира партията на Турандот от едноименната опера на Пучини. Режисьор на постановката е Нина Найденова, а диригент - Найден Тодоров. Премиерата е на 27 февруари и за Баясгалан това ще е 95-ото изпълнение на ролята.

Днес репетициите минават на сцена, с декор и костюми. Властната принцеса ще бъде облечена според класическата визия на художничката Цветанка Стойнова - тъмнозелена рокля с широки ръкави, без бижута, но с корона на главата.
„Съгласих се да дойда в Бургас не само защото по това време нямам ангажименти в Софийската опера, но и защото си спомням работата ми тук преди 2-3 г. в „Набуко". Докато пътувахме насам с Косьо /тенора Костадин Андреев - б.а./ само за това си говорехме, за хора, оркестъра, солистите... Това, нашето, е професионална болест. Ние, творците, сме като хамелеони, лесно се нагаждаме и приемаме всичко, което ни предложат. Влизам в хотела само да се наспя, друго не ме интересува, в главата ми е само ролята", разказва певицата по повод втория си престой в Бургас. Срещата ни минава в гримьорната между сутрешната и следобедната репетиция, които според солистката и този път текат ползотворно, всеки е отдаден на работата си, подходът е чисто професионален.

Турандот е възлов момент в кариерата на Дашням, специалистите я определят като коронната й роля. Тя е пяла още десетки партии - в „Селска чест" от Маскани, „Макбет" от Верди, но казва, че има особен афинитет към музиката на Пучини. Дебютът й е в „Тоска" през 1997 г. в Старозагорската опера, а неотдавна е изпълнила в Софийската опера ролята на Минни от малко познатата му произведение „Момичето от златния Запад", постановка на Пламен Карталов.

Баясгалан в превод от монголски значи радост, а фамилията Дашням не се превежда, тя идва от тибетски и е име на един от многото богове. Монголката казва, че е от поколението, което изпитва някакво западно влияние - и това личи по имената, дрехите, избора на професионален и житейски път. Наследила е таланта на майка си да пее и когато дошло време да реши къде да продължи образованието си, не се колебала. Преминала през трите тура на прослушване, където в списъка със 70 кандидати заела трето място. Тогава между Москва и София избрала българската столица, защото харесвала как пеят завършилите там нейни сънародници.

През 1986 г. монголката идва у нас и преди да учи пеене при проф. Константин Карапетров, минава едногодишен курс по български език.

„В групата бяхме 11 чужденци, имаше от Белгия, Израел, Алжир, Кипър. За нас, 5-имата монголци, беше най-лесно, защото знаехме руски, а и ние имаме кирилица. Бързо учехме, но пак имаше трудности, обърквахме се на близките по звучене думи - червено и черно, слизане и излизане. Отдавна мисля и сънувам на български, даже изпитвам затруднения с монголския, почти не го упражнявам вече".
Знаменателна за Баясгалан е срещата й с голямата певица Гена Димитрова. При нея изкарва майсторски клас и след това остават завинаги свързани. Учи я как правилно да диша на сцената, как да се държи актьорски.

„Уж дребнички детайли, а най-важните. Личната ни връзка продължи и след курса, до смъртта й. Възприемаше ме като своя дъщеря. Никога няма да забравя грижите й - гладна ли си, облечена ли си, това лекарство вземи... Не беше високомерна и за всички ученици беше повече от съкровище. Дъщеря й ми се обади по телефона да съобщи, че е починала и оттогава вече 3 г. участвам във възпоменателните концерти", с почит разказва ученичката.

Близо десетина години са нужни на Баясгалан Дашням да докаже, че има таланта и волята да бъде №1. Дълго време я гледали с недоверие, докато през 2002 г. влиза в състава на Софийската опера, благодарение на тогавашния директор Христина Ангелакова. Всеотдайният труд и непрекъснатото доказване в годините днес дават основание на певицата да смята, че е успяла, че в театъра я приемат безрезервно.

Източник: в. "Фактор - Бургас"


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).