
ЗАРЕЖДАНЕ...
Трябва ли да забравим за сиренето при висок холестерол? | ||||||
| ||||||
Ако имаме висок холестерол, Американската кардиологична асоциация препоръчва да поддържаме наситените мазнини под 6% от общите ни дневни калории. Например, при диета с 2000 калории, това е около 11 до 13 грама наситени мазнини на ден. Така че, все още може да похапваме сирене при висок холестерол, просто трябва да имаме предвид тези числа. Фета сирене при висок холестерол Според Лесли Бончи, експерт по храненето, сиренето фета е добър избор, ако следим нивата на холестерола си. То съдържа само 25 милиграма холестерол на 28 грама и има по-ниско количество наситени мазнини (3.5 грама) в сравнение с повечето други сирена. Още по-хубавото е, че фета има богат и наситен вкус, което означава, че можем да използваме по-малко количество, без да правим компромис с вкуса на ястията си. Можем да обогатим салатите си с натрошена фета, да я комбинираме с плодове или да я добавим към чинията си, като я смесим с пресни чери домати. Така ще се насладим на чудесния й вкус, като същевременно поддържаме балансирано хранене. Извара Ако търсим здравословен вариант на сирене при висок холестерол, изварата е подходящ избор. Тя съдържа минимално количество мазнини и холестерол, което я прави по-добра алтернатива на много други млечни продукти. Освен това е богата на висококачествен протеин, който подпомага мускулния растеж и ни държи сити за по-дълго. Изварата е и отличен източник на калций, който е важен за здрави кости, а някои видове съдържат пробиотици, които подпомагат храносмилането. Най-хубавото е, че можем лесно да я включим в храненето си: да я добавим към салати, смутита или да я комбинираме с пресни бери плодове и ядки. Като консумираме извара вместо по-мазни сирена, подпомагаме контрола върху холестерола си и осигуряваме на организма си ценни хранителни вещества под различни форми. Частично обезмаслена моцарела Винаги е добре да включваме сиренето в менюто си, защото то не само придава страхотен вкус на ястията, но и ни осигурява ценни хранителни вещества. Според експерта по хранене Джим Уайт, сиренето е чудесен източник на протеини, които подпомагат изграждането на мускулна маса, както и на калций и витамин Д, които са ключови за здрави кости през целия ни живот. Ако искаме да хапваме сирене при висок холестерол, моцарелата е отличен вариант. Тя съдържа само 3 грама наситени мазнини и едва 18 милиграма холестерол – значително по-малко от много други видове сирене. Най-добре е да изберем прясна моцарела с намалено съдържание на мазнини, както препоръчва клиничният диетолог Шерил Мусато. Мусато споделя, че предпочита да добавя моцарела в свежа салата "Капрезе“ или в омлет с спанак и сирене. Тези комбинации не само са вкусни, но и ни помагат да се храним балансирано и здравословно. Рикота Когато се чудим какво сирене при висок холестерол да хапваме, рикотата е с намалено съдържание на мазнини е добра опция. Тя съдържа само 19 милиграма холестерол в около 60 грама (~1/4 чаша) и 3 грама наситени мазнини. Едно от нейните предимства е, че има приятна кремообразна текстура, която я прави перфектен заместител на течната сметана в приготвянето на различни видове паста. Можем също да я използваме като продукт за мазане: върху кето хляб или зеленчуци. Така получаваме повече протеини, като същевременно намаляваме мазнините и наситените мазнини. Лесли Бончи обича да използва рикота в различни ястия: например на плато с пресни зеленчуци и маслини или разбита с плодове за получаването на вкусен десерт, който е много по-здравословен от сладолед. Козе сирене при висок холестерол Когато се стремим да поддържаме холестерола си в здравословни нива, изборът на подходящи храни е от съществено значение. Козето сирене е чудесен избор на сирене при висок холестерол, тъй като съдържа по-малко наситени мазнини и холестерол в сравнение с други сирена. Козето сирене е по-лесно усвоимо от организма благодарение на различната структура на протеините и по-ниското съдържание на лактоза, което го прави подходящо за хора с по-ниска толерантност към млечни продукти, пише forlife.bg. Не на последно място, когато търсим сирене при висок холестерол, козето предлага и важни хранителни вещества като калций, фосфор и витамини от група В, които са необходими за здравето на костите и поддържане на общото благосъстояние. Все пак е важно да не прекаляваме. За да поддържаме холестерола в препоръчителни граници, козето сирене трябва да бъде част от балансирана диета и да се консумира в умерени количества. |
тел.: 0886 49 49 24
novini@burgas24.bg