
ЗАРЕЖДАНЕ...
Три начина да познаем дали яйцата са пресни | ||||||
| ||||||
1. Счупете яйцето в купа – ако белтъкът е воднист вместо стегнат, а жълтъкът е по-скоро плосък, отколкото заоблен нагоре, значи то не е съвсем прясно. Освен това при старите жълтъкът не стои в средата, а се измества към ръба на белтъка. 2. Пуснете яйцето в съд с вода – ако падне на дъното, значи е прясно. По-старите плуват или дори се издигат на повърхността. Все още стават за ядене, но само след добра термична обработка. Ако съвсем е изплувало на повърхността на водата, по-добре го хвърлете. Причината за точността на този тест са въздушните мехурчета вътре в яйцето – с времето обемът им се увеличава. В един момент стават толкова много като обем, че издигат яйцето на повърхността. 3. При сварените яйца не може да приложим трика с пускането във вода. Ще се наложи да обелите и срежете яйцето наполовина. Ако жълтъкът е разположен в центъра и въздушното мехурче е било малко, значи е прясно. При старите яйца жълтъкът се измества към черупката. По принцип важи правилото, че яйцата може да се ядат до две седмици след датата на годност, казват от Центъра за защита на потребителите в Германия. Ако правите рецепта, в която се слагат пресни яйца, използвайте само пресни, които са добре измити отвън (заради риска от салмонела). И накрая още един трик: Как да познаете дали яйцето е сурово или сварено? Завъртете го като пумпал на твърда повърхност. Свареното се върти лесно, докато прясното се движи по-тромаво и в неправилна траектория. |
Още по темата: | общо новини по темата: 181 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/31 ] следващата страница |
тел.: 0886 49 49 24
novini@burgas24.bg