ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Този зеленчук съдържа повече витамин С и от цитрусовите плодове | ||||||
| ||||||
Безспорно плодовете и зеленчуците са тези, които се славят като най-ценни на витамини, минерали и други микро- и макронутриенти. Когато говорим за подкрепа на имунната система, първо се сещаме за витамин С, от който се нуждаем всеки ден. Той може да не ни предпази от разболяване, но пък ще ни помогне да се възстановим по-бързо и безпроблемно. Едни от сезонните плодове, славещи се с най-високо съдържание на витамин С, са цитрусите. Но, оказва се, има един зеленчук, който по-рядко присъства на трапезата ни, но напълно си заслужава мястото там, защото е по-богат на въпросния витамин дори от лимоните и портокалите. Камбите са вид чушки, които консумираме най-често или пълнени с ориз и кайма, или в туршия. А те са истинско богатство, защото в 100 г от тях се съдържат цели 80.4 мг витамин С, докато в лимоните и портокалите има едва 53 мг от него, а в грейпфрута - само 32 мг. А препоръчителната дневна доза е 40 мг, което значи, че можем да си я набавим само с 50 г чушки. Прави се и пояснението, че жълтите камби са дори по-богати на витамин С от червените и зелените. И тъй като той не се складира в организма, а се изхвърля с урината, е важно да си го набавяме ежедневно в нужните количества, за да бъдем по-здрави, особено през зимните месеци, обяснява Get Surrey. Освен на витамин С, камбите са страхотен източник и на витамин А, витамин Е, витамин В6, фолиева киселина, фибри и антиоксиданти. Затова е добре да ги включваме в менюто си по-често, независимо от сезона. Може да ги консумираме както сурови, така и гриловани, печени или както кулинарното ни въображение реши, пише lifestyle.bg. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета