Този зеленчук е чисто злато
Белите аспержи са любима храна за много хора от цял свят. За да запазят цвета си, те се покриват с пластмасови листове, тъй като на слънчевата светлина много бързо стават лилави и зелени.
Заради специфичното им култивиране и сложното добиване на реколтата, белите аспержи дълго време са били лукс. Можели да си ги позволят само заможните хора. Ето защо аспержите се наричат още кралски зеленчук или бяло злато, пише "NOVA".
Аспержите трябва да са дълги най-малко 22 см. Ако са твърде къси, качеството им се смята за лошо.
Белите аспержи се приготвят с вода, захар, сол и резен лимон. След това влизат във фурната за 40 минути. В Германия традиционно те се сервират със сос Холандез.
Белите аспержи имат фин вкус, защото съдържат повече от 90% вода и имат диуретичен ефект.