Този плод е много полезен за кожата, косата и ноктите
Sofia24.bg ще ви разкаже днес за кактусовата смокиня, която може да срещнете и под наименованието бодлива круша. Това е плод, който расте върху кактуси от семейството на опунции. Има овална форма, сочно месо с малки ядливи семки и сладък, леко кисел вкус, напомнящ смес от диня, круша и ягода. Външната кожа е покрита с малки бодли, така че изисква внимание при белене.
Плодовете са богати на витамини С, Е, А, К, както и витамини В2 и В6. Също така съдържа минерали като калций, магнезий, калий, желязо, мед, антиоксиданти и фибри. Бодливите круши са нискокалорични и спокойно могат да бъдат включени в хранителен режим с намалено съдържание на калории.
Цветът на кактусовата смокиня варира от тъмнозелено до светлозелено, а след това става жълтеникав и завършва в червеникав цвят, когато достигне пълната си зрялост. Плодът има дебела, бодлива кора и пулп, богат на семена. Плодът предлага приятен и освежаващ вкус.
Бодливата круша е най-вкусна в чиста форма за изгребване с лъжица. Обелката е бодлива и не е годна за консумация.
Консумира се като пресни плодове, сокове, десерти, консерви и коктейли.
От тях може да се приготви и мармалад.
Преди консумация бодливата круша може да се съхранява в хладилник няколко дни. Кората на бодливата круша е покрита с фини бодли с едва забележими кукички. Затова е препоръчително да се носят гумени ръкавици.
Как се отстраняват бодлите на бодливата круша?
Бодлите могат да се отстранят със самозалепваща лента, която се притиска към кората, но без да се натискат бодлите в плода, след което се издърпва. Тази операция се повтаря колкото пъти е необходимо. Може да отстраните бодлите и пинцета. Третият вариант е с хартия, с която да изтъркате плодовете.
Дори бодлите да са били отстранени внимателно, те са трудно забележими и някои могат да бъдат пропуснати. Двата края на бодливата круша се отрязват с остър нож. Това улеснява процеса на белене и дава представа откъде да се започне. Бодливата круша се разрязва по дължина с ножа и кората се отстранява с пръсти. Добре е да се внимава, за да не се стигне до наранявания. Накрая бодливата круша се нарязва на парченца и може да се сервира.
Семките на бодливата круша също са ядливи. Съдържат много полезни хранителни вещества, например омега-3 мастни киселини, баластни вещества и протеини. Вкусът на бодливата круша е сладко-кисел и напомня този на круша или смокиня. Плодът се комбинира особено добре с ястия от дивеч и птици.
Бодливата круша има отлични хидратиращи свойства, а именно заради това е много полезна за кожата, защото стимулира механизмите й за защита и самовъзстановяване. Полезен е и за косата, както и за ноктите. Плодът се използва за направата на кремовете за лице. Маслото от плода се добива много трудно, тъй като се произвежда от семките на му, а съдържанието им е едва 5%.
За да се направи 1 литър масло са необходими 30 килограма семки и 1 тон плодове. Затова и цената му е толкова висока. Плодът има и спазмолитични, диуретичнии успокояващи свойства. Използва се при скорбут, защото съдържа много вит. C. Консумацията на семената на растението трябва да се избягва, особено от хора с храносмилателни разстройства. Растението дава добри резултати при борбата с рака и левкемията.
В България кактусовата смокиня може да бъде намерена в големите вериги за хранителни стоки.