Този минерал е жизненоважен за правилното функциониране на различни органи, включително сърцето и мозъка

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
20:24 / 27.10.2024
230
Магнезият е основен минерал, който играе решаваща роля в множество функции в човешкото тяло. Той участва в над 600 биохимични процеса, като подпомага производството на енергия, протеиновия синтез и възстановяването на ДНК и РНК. Този минерал е жизненоважен за правилното функциониране на различни органи, включително сърцето и мозъка. Недостатъчният прием на магнезий може да допринесе за повишени нива на стрес и тревожност. Освен това магнезият помага за регулиране на кръвното налягане и поддържа здравето на костите. Осигуряването на адекватна консумация на магнезий може да намали риска от определени състояния, като остеопороза и диабет.

Въпреки редицата му предимства, повечето хора не са наясно с важността на магнезия за нашите тела. Нека разберем важността на този минерал чрез някои удивителни факти.

1. Магнезият първоначално е открит през 1775 г. Наречен на гръцкото място Магнезия, минералът е от съществено значение за множество реакции в телата ни.

2. Близо 60% от магнезия в телата ни се намира в костите ни, докато мускулите ни съдържат около 39%. Останалият 1% се разпределя в меките тъкани, кръвта и други телесни течности.

3. Важно е телата ни да имат правилното ниво на магнезий. Ако не е балансирано, независимо дали е твърде много или твърде малко, може да наруши моделите ни на сън. Един среден човек се нуждае от близо 250 до 350 милиграма магнезий дневно или около 100 грама годишно, за да остане здрав.

4. Магнезият може да помогне за понижаване на кръвното налягане, да намали шансовете за развитие на сърдечни заболявания и да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар, особено полезно за тези с диабет.

5. За тези, които спортуват редовно и са фокусирани върху поддържането на здравето си, магнезиевите добавки могат да подобрят представянето и да намалят умората. Добавките често се препоръчват и за хора, които страдат от мигрена.

Д-р Джош Акс, здравен експерт от САЩ, сподели съвети за повишаване на нивата на магнезий чрез видео в Instagram. Той подчерта, че най-ефективният начин да увеличите приема на този минерал е като се съсредоточите върху вашата диета и начин на живот. В някои ситуации магнезиевите добавки също могат да бъдат полезни. Той изброи няколко храни, които са богати на магнезий, като тиквени семки, бадеми, спанак, кашу, черен шоколад, черен боб, семена от чиа, скумрия, риба тон, сьомга, авокадо и киноа. Освен това бадемите, кашуто, бобовите растения и спанакът са отлични източници на магнезий. Редовното смесване на тези хранителни продукти във вашата диета, особено вечер, може да бъде от полза за цялостното благосъстояние.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Новата любов на Дженифър Анистън трябва да обича кучета
Баба Ванга и Нострадамус с едно и също тревожно предсказание 
Асен Блатечки: Дълго време гласувах с опцията "Не подкрепям никог...
Лили Иванова предпочете да гласува с хартиена бюлетина
Продадоха имението на Матю Пери, в което бе намерен мъртъв
Стоичков също гласува, но от Париж 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).