Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Този град е на 11 000 години и е най-старият в света
© Wikipedia
В някакъв момент от човешката история нашите предци са решили да се урбанизират, изграждайки обширни метрополиси, в които да живеят и работят. Някои от тези древни културни и икономически центрове все още стоят днес и са били обитавани още от построяването им, но кой е най-старият?

Оказва се, че отговорът на този въпрос не е лесен, защото градове са на хиляди години, така че точното определяне на тяхната история е трудно, но ето някои от претендентите, пише LifeStyle.bg.

Йерихон, Палестина

На около 11 000 години Йерихон е основен кандидат за най-стария оцелял град. Археологически доказателства сочат, че районът е бил място на множество последователни селища през последните хилядолетия, като се смята, че части от града и неговите известни стени са били построени около 9000 г. пр. н. е.

Това със сигурност е най-старият град в света, но дали е бил обитаван през цялото това време е друга история. Според някои източници той е бил изоставен в продължение на векове. 

Дамаск, Сирия

Доказателствата за заселване на хора в сирийската столица също датират от хилядолетия - разкопки в покрайнините на града показват, че обектът на световното културно наследство е бил обитаван още от 8 000 до 10 000 г. пр.н.е., според ЮНЕСКО. Въпреки това, смята се, че градът е основан едва през третото хилядолетие пр. н. е.

Алепо, Сирия

Също в Сирия е Алепо, където има доказателства за човешка цивилизация, датираща от X век пр. н. е. Що се отнася до това кога най-големият град в страната е станал постоянно населен, това е по-малко ясно, въпреки че някои предполагат, че може да е бил обитаван от шестото хилядолетие пр.н.е.

Знаем, че най-малко през второто хилядолетие пр. н. е. се превръща в ключово място, разположен на кръстопътя на няколко важни търговски пътища.

Фаюм, Египет

Първоначално основан от древните египтяни като Шедет и известен като Крокодилополис от гърците, Фаюм се намира на река Нил на около 100 километра южно от съвременната столица Кайро.

Има доказателства за човешко обитаване още през 7200 г. пр. н. е., като първата земеделска общност се появява в някакъв момент през шестото хилядолетие пр. н. е., което го прави най-старият град в Египет и едно от най-старите селища в Африка.

Кой е най-старият университет в света

По-стар дори и от Оксфорд.

Като оставим настрана, Йерихон, Дамаск, Алепо и Фаюм, други забележителни претенденти включват Библос в Ливан, който може да претендира за непрекъснато обитаване от 5000 г. пр.н.е.; Бейрут, също в Ливан, който е урбанизиран около 3000 г. пр. н. е.; и Суза в Иран, който еволюира в голям град между 4000 и 5000 г. пр.н.е.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2025
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Изграждане на Национална детска болница в София
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: