Този град е на 11 000 години и е най-старият в света

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:26
288
В някакъв момент от човешката история нашите предци са решили да се урбанизират, изграждайки обширни метрополиси, в които да живеят и работят. Някои от тези древни културни и икономически центрове все още стоят днес и са били обитавани още от построяването им, но кой е най-старият?

Оказва се, че отговорът на този въпрос не е лесен, защото градове са на хиляди години, така че точното определяне на тяхната история е трудно, но ето някои от претендентите, пише LifeStyle.bg.

Йерихон, Палестина

На около 11 000 години Йерихон е основен кандидат за най-стария оцелял град. Археологически доказателства сочат, че районът е бил място на множество последователни селища през последните хилядолетия, като се смята, че части от града и неговите известни стени са били построени около 9000 г. пр. н. е.

Това със сигурност е най-старият град в света, но дали е бил обитаван през цялото това време е друга история. Според някои източници той е бил изоставен в продължение на векове. 

Дамаск, Сирия

Доказателствата за заселване на хора в сирийската столица също датират от хилядолетия - разкопки в покрайнините на града показват, че обектът на световното културно наследство е бил обитаван още от 8 000 до 10 000 г. пр.н.е., според ЮНЕСКО. Въпреки това, смята се, че градът е основан едва през третото хилядолетие пр. н. е.

Алепо, Сирия

Също в Сирия е Алепо, където има доказателства за човешка цивилизация, датираща от X век пр. н. е. Що се отнася до това кога най-големият град в страната е станал постоянно населен, това е по-малко ясно, въпреки че някои предполагат, че може да е бил обитаван от шестото хилядолетие пр.н.е.

Знаем, че най-малко през второто хилядолетие пр. н. е. се превръща в ключово място, разположен на кръстопътя на няколко важни търговски пътища.

Фаюм, Египет

Първоначално основан от древните египтяни като Шедет и известен като Крокодилополис от гърците, Фаюм се намира на река Нил на около 100 километра южно от съвременната столица Кайро.

Има доказателства за човешко обитаване още през 7200 г. пр. н. е., като първата земеделска общност се появява в някакъв момент през шестото хилядолетие пр. н. е., което го прави най-старият град в Египет и едно от най-старите селища в Африка.

Кой е най-старият университет в света

По-стар дори и от Оксфорд.

Като оставим настрана, Йерихон, Дамаск, Алепо и Фаюм, други забележителни претенденти включват Библос в Ливан, който може да претендира за непрекъснато обитаване от 5000 г. пр.н.е.; Бейрут, също в Ливан, който е урбанизиран около 3000 г. пр. н. е.; и Суза в Иран, който еволюира в голям град между 4000 и 5000 г. пр.н.е.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
На 62 изглежда зашеметяващо
Джъстин Тимбърлейк разочарова феновете си
Влакове, в които можете да купонясвате, докато пътувате
Италианската оперна звезда Фабио Армилиато пристига за турнето "К...
Любим глас от дублажа става на 67
Деян Донков вече не скърби за Радина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).