Това са продуктите, които ще ви спасят от деменция

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:11
224
Храните и напитките, които консумираме, влияят на цялостното ни здраве, включително на функцията на всички органи в тялото ни. С напредването на годините мозъкът ни също остарява, а деменцията е често срещано заболяване при възрастните. Но намаляването на риска от него обаче няма как да стане без да приоритизираме здравето си. А това включва и правилният подбор на напитките, които пием, и храните, които ядем.

За какво да внимават възрастните хора



За флавоноидите учените не наскоро са установили, че оказват благоприятно въздействие върху функцията на мозъка. Ново широкомащабно проучване обаче оценява как богатите на флавоноиди храни и напитки влияят върху общия риск от развитие на деменция при застаряващото население. И правят заключението кои конкретни храни и напитки имат най-голяма полза за намаляването на риска от деменция, пише LifeStyle.

За целите на изследването учените събират данни за хранителните навици на повече от 120 000 британци, като се фокусират върху приема на основни флавоноиди: антоцианини, флаван-3-оли, флавоноли и флавони. Наред с това е измерено и количеството флавоноиди в консумираните порции храни като ябълки, грозде, портокали, грейпфрут, чушки, лук и черен шоколад.

От всички храни и напитки, авторите на изследването заключават, че най-голяма полза за намаляването на риска от деменция имат горските плодове, чая и червеното вино.

Според другите ключови изводи на учени са, че най-значимото намаляване на риска от развитието на деменция се наблюдава, когато дневният прием на богати на флавоноиди храни е 11 порции. Това означава, че можем да предпазим мозъка си, като всеки ден консумираме по две от следните: 70 грама горски плодове, една чаша червено вино и/или пет чаши чай.

Учените установяват също, че увеличеният прием на флавоноиди е благоприятствал най-много хора със симптоми на депресия и хипертония. Освен това значително намаляване на риска от деменция е отчетен при хора с повишен генетичен риск от развитието на болестта.

Освен че ни помагат да се грижим за здравето на мозъка си, флавоноидите са полезни със своите флавоноидни антиоксиданти, като улавят свободните радикали, които са причинители на възпаления и хронични заболявания. С този антиоксидантен ефект флавоноидите помагат да намалим увреждането на клетките.

 

6 храни, които ни предпазват от деменция

Ето коя е най-добрата храна за мозъка

Предвид всички тези ползи, здравните експерти не се колебаят да препоръчат консумацията на повече храни и напитки, богати на флавоноиди. Сред тях са вече споменатите горски плодове, но също и спанак, броколи, соеви зърна, ябълки, какао, дори и подправките риган и канела, пише Real Simple.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Виктор Стоянов вече не е ерген?
Скарлет Йохансон с ценен съвет за красота
Стивън Сегал бил готов да се бие за Русия и да умре за Путин?
Интересна татуировка показа бургаската батка Виктор от "Биг Брадъ...
Кога детето трябва да посети педиатричен уролог?
Майкъл Джордан се похвали с частен самолет за милиони 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).