Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Това растение може да направи чудеса с косата ви
Автор: ИА Фокус 20:58 / 26.10.2024Коментари (0)195
©
Ашваганда е вечнозелен храст, който произхожда от Африка, Индия и Близкия изток. Растението съдържа биоактивни съединения, наречени анолиди, които имат потенциални антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Билката е известна и като адаптоген, което означава, че може да подпомогне организма в справянето с екологични, биологични и физически стресови фактори, повишавайки неговата устойчивост към стрес. 

Ашваганда може да бъде полезна при лечение на косопад, благодарение на своето действие върху стреса, възпалението и хормоналния дисбаланс. Въпреки това, са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези потенциални ползи.

Косопадът може да бъде причинен от различни фактори, включително генетика, преминало заболяване във възстановителен период и други. В зависимост от основната причина, той може да се третира с медикаменти, промени в начина на живот или специфични процедури.

Ашваганда е алтернативно лечение, което някои хора избират за справяне с косопад. Известна като адаптогенна билка, тя най-често се използва за поддържане на здравословен сън и добро настроение, а се предполага, че същите механизми биха могли да помогнат и при проблеми с косопада. 

Към момента не съществуват много клинични проучвания, които да потвърдят ефективността на ашваганда като пряко лечение на косопад, но определени компоненти на билката, заедно с положителните ѝ ефекти върху стреса, могат да допринесат косвено за предотвратяването му.

Въпреки популярността на ашваганда за различни цели, настоящите изследвания я подкрепят предимно като алтернативно лечение за тревожност, стрес и лошо качество на съня. Някои изследвания също така сочат, че билката може да бъде полезна за поддържане на мъжката плодовитост, като увеличава нивата на тестостерона.

Проучване установява, че екстрактът от корен на ашваганда може да бъде особено полезен за косопад, като предлага намаляване на нивата на стрес и кортизол, осигурява антиоксиданти, които насърчават здравословния растеж на косата, и притежава противовъзпалителни свойства, които могат да предотвратят по-нататъшния косопад. 

Според друг научен преглед пък хормоните играят важна роля в растежа и дебелината на косата, а дисбалансът в андрогените, естрогена и други хормони може да окаже негативно влияние върху цикъла на растежа на косата.

Ашвагандата може да има и потенциалните положителни ефекти при ендокринни нарушения, като заболявания на щитовидната жлеза, които също могат да предизвикат косопад. Въпреки това, авторите на прегледа предупреждават, че прекомерните количества ашваганда могат да доведат до странични ефекти. Сред възможните рискове от приема на ашваганда, когато се използва орално, са чернодробно увреждане, сънливост, гадене, повръщане и диария.

Билката не се препоръчва за бременни жени или за хора, които страдат от чернодробно заболяване, имат автоимунни заболявания, предстои им операция, имат заболявания на щитовидната жлеза или хормонално чувствителен рак на простатата.

 Освен това, важно е да се избягва приемането на ашваганда при комбинирането ѝ с определени лекарства поради потенциални взаимодействия. Хората, които искат да приемат ашваганда, трябва задължително да се консултират с лекар относно безопасността ѝ, пише Puls.bg.

Ашваганда обикновено се предлага в различни форми на добавки, включително таблетки и прахове, а също така се среща и в локални продукти, като течни екстракти. В зависимост от конкретния продукт, съставките могат да бъдат извлечени както от листата, така и от корена на растението.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Гръмна склад за фойерверки край Елин Пелин: Има пострадали!
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: