Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Това е "храната на боговете"
Автор: Екип Burgas24.bg 15:02 / 08.01.2024Коментари (0)784
©
Преведено от латински райска ябълка означава "храна на боговете“. Китай се счита за родното място на този вкусен и често пренебрегван плод. Той се отглежда и в много страни от Европа и Азия: Япония, Корея, Испания, Италия, Израел.

Райската ябълка също се отглежда в Грузия, Азербайджан и южната част на Крим. Нейната редовна консумация носи куп ползи за здравето.

Полезни свойства на райската ябълка

Тя изобилства от витамин С, който е изключитело важен за правилното функциониране на имунната система. Освен това той стимулира производството на колаген, който е от значение за здравето и младостта не само на кожата, но и на ставите. Защо падат плодовете на райската ябълка?

Благодарение на калия и магнезия в състава си, плодът е полезен при сърдечни заболявания. Каротинът, който също влиза в състава му, оказва положителен ефект върху зрението. Райските ябълки са с високо съдържание на ликопен, което означава, че имат противораков ефект, пише изданието The Health Site. Поради танина райските ябълки са твърде тръпчиви и неподходящи за консумация. За да донесе наслада консумацията на този плод, той трябва да е узрял.

В южните райони, в които се отглежда, той се бере едва след първата слана. По този начин плодът губи по-голямата част от танините си и става сладък като мед. Ето защо е много важно да не купувате светло оранжеви плодове. Кожата на самия плод е прозрачна, тъмно оранжева с червеникав оттенък. Най-сладкият сорт се счита за "краля на шоколада“.

Външно е тъмнокафяв на цвят, с черни надлъжни ивици. Колкото повече черни надлъжни ивици има този плод, толкова по-сладък е той. Най-често на Изток райската ябълка се яде прясна. Вкусна е и сушена. Вторият вариант няма типичната горчивина и вискозитет, тъй като цялата влага се изпарява от плода при сушене, което означава, че в него не се съдържат танини.

Райските ябълки се съчетават добре с всички храни, с изключение на млякото - в комбинация тези продукти може да причинят хранително отравяне. От коментирания плод се приготвят всякакви десерти, може да се добавя към сладка каша, извара или пайове.

Хората, страдащи от стомашни заболявания, язва, запек и чревна непроходимост, не трябва да ядат райска ябълка. Тъй като плодът съдържа голямо количество глюкоза, той е противопоказан при диабет, отбелязва още здравният портал, actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: