Това е храната, която ни носи повече енергия през зимата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:45
226
Студените месеци от годината са тези, в които не само настроението ни, но и нивата на енергия често варират в широки граници. Понякога просто нямаме желание за нищо друго, освен да лежим на дивана, а понякога наистина нямаме сили дори да изпълняваме обичайните си задължения. 

Ако и ние се чувстваме така, не бива да забравяме, че през зимата имаме малко по-различни енергийни и хранителни нужди. Особено ако ни чакат куп задачи преди празниците, както и великото пазаруване, трябва да знаем как да дадем на организма си това, от което има нужда. Защото доста често умората е следствие от небалансираното хранене. А ето и как да поправим грешките.

Протеин и още нещо

Той е гориво за тялото и е най-добре да си го набавяме в по-голяма доза на закуска, за да имаме достатъчно енергия за целия ден. За още по-добър ефект препоръката на специалисти по здравословно хранене е да го комбинираме с източник на фибри. Така ще нормализираме нивата на кръвна захар и ще си осигурим постепенно зареждане с енергия.

Също така е добре закуската ни да бъде до един час след събуждане, за да стартираме метаболизма. В най-добрия случай трябва да имаме две или три хранения за деня, като последното да е достатъчно рано, за да може да прилагаме фастинг в продължение на 12 до 16 часа. Така ще намалим риска от възпалителни процеси и ще подобрим контрола върху глада и храносмилането.

Ако не можем без междинни похапвания, добре е те oтново да съдържат протеин и богати на фибри въглехидрати, за да може да стабилизираме нивата на кръвна захар през деня и да избегнем резките скокове и спадове, които несъмнено водят до пристъпи на умора, както и до влошаване на мозъчната функция, защото мозъкът се храни с глюкоза, пише New York Post.

Бавни въглехидрати

Те са страхотен избор в борбата с умората, защото се храносмилат по-бавно, не покачват и спадат рязко нивата на кръвната захар и ни дават малки дози енергия за дълго време. Тези, на които трябва да заложим, са няколко групи - пълнозърнести хляб и паста, пълнозърнести храни като киноа, овесени ядки и кафяв ориз, бобови култури и плодове с нисък гликемичен индекс.

Плодове, но не всякакви

Като споменахме плодове, те вероятно ни се струват като винаги добър избор за здравословно хранене. Но не е съвсем така, защото някои от тях са богати на захар и бедни на фибри, коeто не ги прави подходящи за стабилизиране на нивата на глюкоза в организма.

Тези, на които е добре да наблягаме, са ябълки, портокали и горски плодове. Трябва да внимаваме с добре узрелите банани, гроздето и фурмите, които са си доста сладки. И всяка порция плодове не бива да надвишава 180 г, пише Vogue India.

Гъби - и за есента, и за зимата

Сезонът на гъбите може да е по-скоро есента, но е добре да ги хапваме често и през зимата, защото имат редица ползи, от които със сигурност имаме нужда. Те са богати на витамини от групата В, които са много важни за превръщането на въглехидратите в енергия.

Съдържат и минерали, които подпомагат електролитния баланс и мускулната функция, както и антиоксиданти, които защитават клетките ни от оксидативен стрес, чест причинител на редица заболявания, обяснява MyLondon, пише lifestyle.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Дъщерята на Ахмед Доган закъса
Противоречивата чорба – за едни е любимо ястие, други потръпват с...
Делян Пеевски: Хората не трябва да гледат този срам! Карат се кой...
Верижна катастрофа между едни от най-скъпите коли в света – щетит...
Как лесно да премахнете тези петна от килимите си?
Картофено пюре към рибата за Никулден, но в лилаво


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).