Той се ражда почти безжизнен, но оцелява и става един от най-великите ни поети

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:21
223
“Две хубави очи. Душата на дете

в две хубави очи; - музика - лъчи

Не искат и не обещават те…"

Това са едни от най-популярните стихове на един от най-големите български поети - Пейо Яворов. 

Пейо Тотев Крачолов е роден на 13 януари 1878 г в град Чирпан. Ражда се много слаб, почти без признаци на живот, а майка му се притеснява, че ще изгуби рожбата си. Момчето обаче оцелява. Учи в родния си град, след това в местната прогимназия, но след третата година майка му настоява да се премести в Пловдив. Пейо не завършва училище, стига до 5-ти гимназиален клас. Напуска училище и се връща в родния град. 

Революционерът Яворов

През май 1897 г. Яворов влиза във връзка с дейци на Вътрешната македоно-одринска революционна организация в Сливен и се включва в революционната борба на македонските българи. Превръща се в активен защитник на идеята за свободата на Македония и сред най-близките сподвижници на Гоце Делчев.

През 1902 г. става главен редактор на вестник “Дело", независим македоно-одрински лист. Същата година заминава за Македония и се включва в четата на Михаил Чаков. През 1903 г. вече е в четата на Гоце Делчев. След неговото убийство от турците преминава в отряда на Яне Сандански. Заради недоразумения между двамата, Яворов се отделя и застава начело на чета в района на Драма, която скоро след това е разбита от турците. През този си престой в Македония издава и редактира вестник “Свобода или смърт".

През лятото на 1903 г. Яворов е в София, където се включва в списването на вестник “Автономия" и става главен редактор на вестник “Илинден". Избран е за член на Задграничното представителство на ВМОРО.

Поетът Яворов

В периода 1897 - 1901 г. Яворов работи като телеграфист. Тогава по пощенските станции започва да пише своята тъжна и романтична поезия. Работи в Скобелево, а по-късно в Сливен и Стралджа. Работата го отвежда в Поморие, където среща Нонка Чипева - учителка, която го вдъхновява да напише една от най-хубавите си поеми - “Калиопа".  Влиза в кръга “Мисъл" заедно с д-р Кръстьо Кръстев, Пенчо Славейков и П.Ю.Тодоров. Именно д-р Кръстев заменя фамилията Крачолов с псевдонима Яворов.

Първата публикувана творба на чирпанлията е стихотворението “Напред" във вестник “Глас македонски", а през 1901 г. издава и първата си стихосбирка “Стихотворения". Следва стихосбирката “Безсъници", която окончателно проправя пътя към съвременната българска лирика.

Яворов работи и като библиотекар, както и като драматург в Народния театър. Често пътува в чужбина, за да усъвършенства литературния си талант.

Днес Пейо Яворов е най-голямата слава и символ на Чирпан, където родният му дом е превърнат в музей.

 Къщата-музей “П.К.Яворов" е открита за посещение през 1954 г. Намира се в централната част на града и целогодишно приема посетители.

Къщата е скромна, но повдигната над земята, отпред с кладенец, отдолу със зимник, а зад верандата има три стаи. В средната стая се ражда малкият Пейо. На стената е иконата на Св. Петка, закрилница на семейството. Вляво и вдясно са Пейовата стая и гостната, в които са изложени лични и семейни вещи. Запазена изцяло, подредбата в дома ни връща към младите години на поета.

В Пейовата стая са създадени първите му стихотворения. Встрани има портрет на Пушкин, който самият Яворов изрязва от руско списание и поставя в рамка.

Гостната стая е подредена така, както семейството я е подготвило да посрещне през септември 1913 г. Лора и Яворов.Голямата сестра на поета Мина Крачолова отделя една от стаите за поклонници и почитатели на поета. През 1924 г. Гео Милев казва на близките на Яворов да съхраняват автентичността на обстановката и наредбата на вещите в дома му, защото някой ден той ще се превърне в народен музей.

В двора на къщата има бюст паметник на Яворов от проф. Мара Георгиева, скулптурата “Майка Македония" от проф. Иван Лазаров и сграфитото на Димитър Киров на гърба на експозиционната зала.

През 1973 г. музеят е разширен с откриването на изложбена зала, която включва фототабла и оригинални вещи. Идеята е на поета Павел Матев, който по това време е министър на културата. Експозицията проследява главните моменти от жизнения и творчески път на Яворов - стария Чирпан, семейството и детството, ученическите години в Пловдив, живота в родния му град, работата като телеграфист, участието му в литературния кръг “Мисъл", Македония, отношенията му с Мина Тодорова и Лора Каравелова.

През 2006 г. музеят е включен в Национално движение “Опознай България. 100 национални туристически обекта".

От 1968 г. в Чирпан всяка године се провеждат Яворови януарски дни. Откриването им е на рождения ден на поета - 13 януари.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Джъстин Тимбърлейк разочарова феновете си
Влакове, в които можете да купонясвате, докато пътувате
Италианската оперна звезда Фабио Армилиато пристига за турнето "К...
Любим глас от дублажа става на 67
Деян Донков вече не скърби за Радина
Какво вещае хороскопът за днешния ден


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).