Тази риба може да ви погнуси - тя е с огромен нос и едновременно с мрачен и комичен външен вид 

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
15:16 / 29.09.2023
1186
Знаете ли за рибата-капка? Psychrolutes marcidus, наричана още риба-сопол, е вид дълбоководна риба от семейство Psychrolutidae.

Живее на дълбочина от 600 до 1200 m в крайбрежията на Австралия и Тасмания, както и във водите на Нова Зеландия.

Обикновено достига дължина до 30 cm. Тъй като живее в условия на налягане от 60 до 120 пъти по-голямо от това на морското равнище, наличието на плавателен мехур би било недостатъчно за поддържането на плаваемост.

Няма люспи, вместо това кожата и е образувана от сиво–розова желеподобна маса. Поради тази причина тялото и е малко по-плътно от водата и може да се полузарови в морското дъно и да дебне плячката си, която се състои от малки рачета и мекотели. Отсъствието на мускули у рибата не е недостатък, тъй като тя основно поглъща плаващата ядлива материя.

Популярното впечатление за рибата-капка като подуто и желеподобно създание се дължи отчасти на щетите от декомпресия, които видът претърпява, когато се изкара на повърхността от изключителните дълбочини, в които живее.В естествената си среда рибата-капка изглежда по типичния начин за представител на класа Костни риби.

Отличителна черта на рибата-капка е нейната "безформеност" и огромен нос, което прави нейния образ едновременно "тъжен" и комичен. Заради мрачния си външен вид тя ​​се е превърнала в своеобразен мем в интернет, както и в източник на много пародии.

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Ива Софиянска омъжи най-малката си сестра
Фурията Денислава стана жури на конкурс за миски
В топ форма, ама не съвсем: Иван Христов обра точките на плажа
Маги Томова и Маги Джанаварова - опасно добра комбинация
Предупредиха ни: Това не се е случвало от почти 23 години
Нова снимка на Камелия показва колко е пораснал синът й


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).