Тази подправка ни лекува при инфекции и възпаления

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
13:19 / 19.04.2024
1218
Sofia24.bg ще ви разкаже за една от най-скъпите подправки в световен мащаб, която по цени отстъпва само на шафрана. Кардамонът е пикантна и ароматна  подправка от семейство Джинджифилови. Той е многогодишно растение, достигащо височина между 1,8 и 3,6 m. Зелените семенни шушулки на растението се изсушават и семената се използват в индийската и азиатската кухня цели или смлени. 

Смленият кардамон е основна съставка на кърито. В Близкия изток кардамонът се слага в кафето, а в други страни като Иран го използват в чая. Кардамонът е използван за първи път около 700 г. и е внесен в Европа за първи път около 1200 г. Произхожда от тропическите джунгли в Индия, Шри Ланка, Малайзия и Суматра, а сега се отглежда и в Непал, Тайланд и Централна Америка.

Кардамонът има характерен вкус и силен аромат. Използва се често при печене в Скандинавия. Въпреки че е една от най-скъпите подправки по тегло, за промяна на вкуса е нужно съвсем малко количество. Най-добре е кардамонът да се съхранява цял в шушулките, тъй като след смилане семената бързо губят аромата си. Кардамонът подобрява храносмилането и засилва метаболизма. Помага при стомашно-чревни заболявания и стомашни спазми. Подпомага процесите на детоксикация в тялото. Той пази и лекува тялото при инфекции и възпаления.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Колорит, адреналин и спиращи дъха "Игри на волята"
Представителите на тези зодии ще се радват на пълни джобове
Пръска сексапил и красота след раздялата
Вижте снимка на Натали Трифонова от първия й учебен ден
Какво беше училището по време на соца?
Днес един от най-популярните у нас американски актьори празнува р...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).