Тази билка е полезна за храносмилането, сърцето и кожата

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
12:46 / 15.05.2024
1221
Sofia24.bg ще ви разкаже днес за една подправка, която действа прочистващо и е много полезна за човешкия организъм. Тя се нарича див керевиз, но е известна още и като кервел. Вкусът и е подобен на магданоза и анасона. Растението също така е включено в списъка на лечебните растения съгласно Закона за лечебните растения. Познат е на хората още от древността. 

Използва се като кореноплоден зеленчук и като билка. С него се подправят птиче месо, някои морски дарове и млади зеленчуци. Див керевиз се добавя за овкусяване на оцет от бяло вино и като поръска на сирена. Дивият керевиз придава страхотен вкус на омлетите и на различните видове киш. 

Етеричното маслено растение е разпространено в Югоизточна Европа и Западна Азия. В България се среща в цялата страна, но най-вече в Родопите и Централна Стара планина до 1100 метра надморска височина. Предпочита хладни сенчести места.

Ползва се като билка, но не бива да се бере от неопитни билкари, защото може да се сбърка с отровния бучиниш (Conium maculatum) или с дивия магданоз, синоним на лъскавче (Aethusa cynapium), който също е токсичен.

Някои готвачи го наричат "магданоз на гастронома“, а известен и като френски магданоз. Съставка е на френската подправка "фин ерб“ (fines herbes), която съдържа още магданоз, естрагон и див лук (резанец, чайвз). В ястията се слага накрая, защото при топлинна обработка се губят вкусовите му качества.

В традиционната българска кухня се използва леко попарен като салата или туршия. Комбинация от глухарче, кервел и кресон е изключително полезна за подсилване на организма през зимата, когато липсата на витамини е най-силна. Както голяма част от лечебните растения, така и кервелът е полезен при лениви черва. Когато е приготвен на чай може да се използва за овлажняване на очите.

Листата му съдържат калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, както и витамините А, С и от група В. Дивият керевиз съдържа и различни антиоксиданти, включително флавоноиди, кумарини и полезния евгенол. Като билка и тинктура помага за по-добро храносмилане. Полезен е за кожата, а също така подобрява сърдечното здраве. Използва се и при високо кръвно налягане.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Култов сериал се завръща
Над 3000 нови думи има в българския език
Слави трябва да почерпи днес
Съвети как да спасим дрехите си от молците
Проблеми за едни, щастие за други. Ето какво вещаят звездите за д...
Гери Малкоданска се завръща с нов тв проект


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).