Така яйцата ви ще бъдат произведение на изкуството за Великден
Великден е един от най-светлите пролетни празници. Той отбелязва възкресението на разпнатия Иисус и се празнува от християните по целия свят.Сред православните празникът се смята за най-голямото събитие на годината, а сред католиците и протестантите е на второ място по важност след Коледа.
В деня на светлото възкресение на Христос хората се поздравяват и си разменят малки подаръци под формата на козунак и боядисани яйца.
Според най-разпространената легенда, яйцето е почервеняло само, когато Мария Магдалена го поднесла като дар на император Тиберий заедно с вестта за възкресението на Христос. Жестокият владетел се засмял, заявявайки, че по-скоро черупката ще почервенее, отколкото мъртвите ще възкръснат, и веднага бил засрамен за думите си.
И така, връщаме се на най-важния въпрос: как да боядисаме яйцата за Великден, за да получим наистина впечатляващ резултат. Ето няколко любопитни идеи от нас:
- В пяна за бръснене
На пръв поглед изглежда, че пяната изобщо не е предназначена за творчество. В умели ръце обаче тя може да направи истински чудеса, рисувайки странни петна и цветове, преливащи един в друг.
Как се прави? Няколко подходящи съда - широки кутии или пластмасови чаши, се пълнят с пяна за бръснене. Във всеки съд се добавят по няколко капки боя и всичко се разбърква добре с дървена клечка.Тук не се изисква еднородност, а криви петна. Остава само да потопите сварените яйца в пяната, да премахнете излишното и да оставите остатъка да изсъхне.
- С цветни конци
Когато бяхме малки, майките ни не спираха да повтарят да не хвърляме цветните си чорапи в пералнята с бяло бельо! Забравете за това, защото сега коварните багрила, скрити в цветните конци, могат да работят за вас и да боядисате великденските си яйца с абстрактни шарки!
Как се прави? Ако използвате дебела прежда, тя се навива хаотично върху суровото яйце. Ако нишките са по-тънки, от тях първо се оформя рошаво гнездо и едва след това се увиват около "заготовката".Закрепете добре с помощта на ластик или увийте с марля, така че нишките да не се изплъзват. Между другото, стар найлонов чорап ще се справи перфектно с тази задача.
Така опакованите яйца се слагат в тенджера, заливат се със студена вода и се оставят да заврат. След 20 минути водата се излива, а охладените яйца се изваждат от конеца.
- С лак за нокти
Използването на лак за нокти за декориране на хранителни продукти е тема, която предизвиква горещи спорове, тъй като не всеки е сигурен, че химикалите не проникват в черупката.
Но тъй като дозата им при всички случаи ще бъде микроскопична, изглежда, че боядисването на яйцата за Великден с лак за нокти може да се счита за безопасно за здравето.
Не забравяйте, че ще трябва да действате бързо. В противен случай лакът ще се втвърди и няма да се разнесе правилно. За да ускорите процеса максимално, е добре да използвате пипети, въпреки че ако сте достатъчно сръчни, можете да се справите и без тях.
Сварете яйцата и ги охладете, обезмаслете ги с алкохол и ги изсушете. В подходящ съд налейте вода със стайна температура. Капнете малко лак в центъра на съда, така че да се разпространи на тънък слой върху водата. Отгоре капнете друг лак с контрастен цвят и също го оставете да се разнесе.
Повторете процедурата няколко пъти, за да получите няколко концентрични кръга. На няколко места минете с клечка за зъби по плаващите по водата кръгове (от външната им страна към центъра, рисувайки раирани венчелистчета или нещо друго).
След като получите желаната шарка, внимателно потопете яйцето в центъра му. Лакът ще полепне върху черупката, запазвайки създадения от вас орнамент. Поставете яйцето върху чиния и го оставете да изсъхне напълно.
- С червено вино
Виното придава на черупката необичаен омагьосващ нюанс и преливащ блясък и яйцето изглежда много красиво. Имайте предвид, че боядисването по тази технология отнема значително по-дълго време (до 12 часа).
Измийте 5-7 яйца и ги сложете в тенджера. Залейте ги с червено вино (1 литър). Яйцата трябва да са покрити изцяло. Оставете течността да заври и дръжте на слаб огън за 10-15 минути. След това преместете тенджерата на място, на което няма да ви пречи и ги оставете да престоят в нея една нощ.
Ако по време на варенето виното е изкипяло и вече не покрива яйцата, ги преместете в съд с по-малък обем, за да останат покрити. След 8-12 часа извадете яйцата и ги подсушете върху кухненска хартия.
- С ориз
С този продукт също може да се постигне интересен ефект. По-добре е да използвате дългозърнест ориз, тъй като набъбва по-бавно. За боядисването се нуждаете от кръгли пластмасови съдове с капак и течни или предварително разтворени бои.
В съда изсипете малко ориз, след това добавете боята. Затворете кутията и разклатете добре, докато оризът не се оцвети. Може да си приготвите няколко цвята едновременно.
Сложете яйцето в съда, затворете го и разклатете, докато се оцвети напълно. След това го извадете и оставете да изсъхне, пише "Блиц".
Приятно боядисване!