Свинската мас е полезна

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:30 / 30.12.2024
724
От какво се прави свинската мас

Маста е направена от 100% свинска мазнина. Тя се отделя от мастните части на прасе чрез процес, наречен претопяване. Отделената мазнина е твърда и непрозрачна при стайна температура и се превръща в бистра течност при около 35 до 45 градуса по Целзий, в зависимост от нейната чистота.

Вредна ли е свинската мас

Когато се използва пестеливо, свинската мас не е по-лоша от другите мазнини за готвене. Всъщност готвенето със свинска мас има много предимства и все повече готвачи избират сланина пред други традиционни масла за готвене или мазнина.

Супер предимства на свинската мас:

Чистата свинска мас има неутрален вкус и не съдържа вкус на свинско месо

Свинската мас не съдържа трансмазнини, което я прави по-здравословен вариант от хидрогенираните мазнини

Свинската мас има по-малко наситени мазнини и холестерол от маслото

Свинската мас съдържа здравословни мононенаситени мазнини, също като зехтина

Има висока точка на горене, което я прави идеална за пържене на храни

1. Свинската мас съдържа здравословен холестерол

Холестеролът помага за намаляване на възпалението и производството на хормони, които изпращат съобщения до хипофизната жлеза и регулират хормоните в тялото ви. Това може да стане малко технически и освен ако нямате любов към науката и медицината, може просто да повярвате на думата ми.

Накратко: "Наситените мазнини повишават HDL ("добрия“) холестерол и променят LDL от малък, плътен (лош) към голям LDL, който е предимно доброкачествен. Като цяло, наситените мазнини не вредят на липидния ви профил в кръвта, както се смяташе преди.

2. Свинската мас е с високо съдържание на витамин D

Има около 1000 IU на супена лъжица в зависимост от това с какво се хранят и колко слънчева светлина получават животните. Нашите прасета се отглеждат при идеални условия — на открито и на слънце, за високи дози витамин D.

Повече витамин D означава по-малко сезонни промени в настроението, звучи добре за мен! Предпочитам да си набавя витамини от храна, отколкото да взема хапче.

3. Свинската мас е топлоустойчива

Страхотна е за пържене на зеленчуци или яйца, защото издържа на висока температура.

Свинската мас е мазнина с висока точка на топене, така че е по-малко вероятно да се изгорите.

4. Свинската мас има неутрален вкус

Можете да изпържите пилешки бутчета, да направите кори за баница, бисквитки и бисквити. Бисквитките стават леки и люспести, когато се правят със свинска мас.

5. Не вреди на здравето

Свинската мас не вреди на здравето по никакъв начин при нагряване, като ненаситените растителни олиа. Високото количество мононаситени мазнини в нея са предимно от олеинова киселина, която е полезна за сърцето.

6. Свинската маса има дълъг срок на годност

Свинската мас не гранясва бързо като другите мазнини, с които готвим. Тя е твърда при стайна температура и разбира се има по-стабилна структура, поради което много трудно би се развалила. Ако се съхранява правилно, свинската мас би могла да запази годността си до шест месеца, а при съхранение в хладилник може да издържи около една година. 

7. Свинската мас съдържа холин

Холинът е друго важно хранително вещество, което не се намира в големи количества в много други храни. Само около 10 процента от населението получава достатъчно холин в диетата си. Ниските нива са свързани с всичко - от повишен риск от сърдечни заболявания и Алцхаймер до проблеми с черния дроб. Тъй като холинът помага за преместването на холестерола и липопротеините с много ниска плътност от черния дроб, дефицитът може да доведе до натрупване на мазнини и холестерол.

8. Има страхотен вкус

Свинската мас определено е една от най-полезните мазнини за готвене, които можете да използвате. Но има още добри новини: свинската мас е вкусна! С изтънчен вкус и аромат, всичко, което приготвяте със свинска мас, няма да има вкус на свинско. Всъщност подобрява вкуса на печени зеленчуци, месо на скара и дори печива. 

9. Ще имате по-хрупкави зеленчуци, по-люспести кори за пай и умопомрачителни пържени риба и пиле. Поръсете свинската мас с морска сол и я намажете върху прясно изпечен хляб – просто е, но има божествен вкус, пише actualno.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Тази вечер Луната ще скрие Сатурн
Мистерия в родния ефир: Маестрото изчезна отново
Един от най-желаните ергени сред актьорите отново е влюбен
Пропуск при авиокомпаниите, позволява трик от страна на пасажерит...
Глория се показа въпреки слуховете и клюките
Родна красавица изпраща една от най-добрите години в живота си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).