Световен рекордьор: Под вода мечтаех за топли принцеси

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:02 / 01.09.2010
708
Подводният инструктор Иван Железаров, който подобри световния рекорд и престоя 50 часа под водата край Китен, е от Пловдив. Роден е на 4 август 1983 г. Преди 20 г. за пръв път се гмурнал край Китен.

Баща му Румен Железаров също е подводен инструктор и го запалил за каузата. Достоен негов наследник, младият Иван през януари т. г. решил да подобри световния рекорд на британеца Уил Гудман, който стоял под вода 48 часа и 9 минути.

През януари Иван Железаров ще стане баща - със сигурност на бъдещ водолаз трето поколение.

- Кога решихте да подобрите световния рекорд, г-н Железаров?

- През януари прочетох статия за предишния рекорд на Уил Гудман и реших, че ще е хубаво съвпадение и приятно съчетание на числата да престоя петдесет часа под водата и да посветя рекорда си на 50-годишнината от създаването на Националната асоциация на подводните инструктори. Този юбилей празнуваме цяла година.

- От Пловдив сте, а все ви влече към морето?

- Завършил съм гимназия с хуманитарен профил български и английски. Семестриално в Пловдивския университет съм завършил физика и математика. Но цялото ми семейство е здраво свързано с морето. Баща ми е инструктор водолаз, такъв е и брат ми. Преди 5 години в Пловдив бе създаден водолазен център "Марина". Това е един много хубав спорт, който тепърва ще добива популярност.

Що се отнася до гмуркането ми сега, мога да кажа, че не беше много лесно и ако нямах край себе си този страхотен екип, всичко това нямаше да се случи.

- Кога се гмурнахте?

- На 27 август в 13,46 ч. Гмуркането бе планирано за 14 ч, но бях готов по-рано и решихме да не губим време.

Първите 3 часа бях сам, само с един подводен оператор, но после десет души от екипа, включително и брат ми Христо, бяха непрекъснато около мен. Първата нощ мина бързо. Приемах предимно глюкоза, чай и вода. Между другото, и една медицинска храна - фризобин, но тя се оказа с неприятен вкус.

- Втората вечер нещата загрубяха ли?

- Да, втората вечер бе малко по-трудно. Температурата рязко падна, стана много студено. Но хората съумяха да ме сгреят - с глюкоза, а и аз се движех повече.

Понеже със стъпките си разравях дъното, наоколо се събраха доста риби.

- Как си комуникирахте с другите?

- С рибите си мълчахме (смее се), а иначе с колегите комуникирахме, като си пишехме на пластмасова дъска с молив. Играехме шах и други игри.

- И те сигурно нарочно се даваха да ги победите, за да не ви обезкуражат?

- Имаше победи, имаше и ремита. Предаваха ми чрез дъската и разни съобщения - предимно окуражителни послания. В това число и от приятелката ми Теодора. Тя е бременна и през януари ще ставаме родители. Лекарите казаха, че ще бъде момче. Аз също предавах послания - че много ги обичам.

- В един момент не ви ли се прииска да захвърлите всичко?

- Когато ми стана много студено, минаваха ми и такива мисли, но само за миг.

- Не ви ли се похапваше нещо по-вкусно?

- Да, за топли принцеси си мислех (усмихва се). Още не съм хапнал, защото сега съм на пюрета и супи, но утре или вдругиден ще реализирам желанието си.

- Къде е по-добре - под водата или на брега?

- И на двете места е хубаво. Под водата е друг свят, който трябва да уважаваме. Харесва ми да се гмуркам, да съм там. От хоби това ми се превърна в работа. Обичам морето, но, разбира се, обичам и родния си град Пловдив.

Като инструктор по цяло лято прекарвам тук, в базата ни в Китен. Още веднъж искам да кажа, че ако не беше екипът, който ме подкрепяше, нямаше да успея. Възнамерявам да си сертифицирам рекорда.

- Но около него не се вдигна много шум, а това все пак е нещо направено за България?

- Доказахме, че вечно търсещия дух нищо не може да го спре и няма граници. Иначе, сега хората си имат други проблеми...

- Там долу носехте ли си амулет?

- Не, но преди това минах през един параклис - "Свети Никола" се казва, в рибарското селище и запалих свещичка с надеждата всичко да е наред.

Източник: в. "Труд"


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).