© | Сушито се превръща във все по-масово за родната трапеза. Според майсторите на японското ястие то успява да съчетае няколко вида хранителни продукти и е идеално за разделно хранене. Ще успее ли сушито да измести традиционното агнешко за Гергьовден?Така популярното японско ястие суши за пръв път се споменава в китайски речник от II век. Предполага се, че се е появило някъде в Китай и Югоизточна Азия и едва през VII-VIII век е било пренесено в Япония. Сушито първоначално е не храна, а обикновена, древна практика за консервиране на осолената риба. Днес суши ресторанти има във всички големи градове по света. Майсторите на японското ястие смятат, че то е необходимо за седмичното меню на всеки, който държи на здравословното хранене.
Разновидностите на японския специалитет у нас са много. Доста често се случва и да се добавят български щрихи към него. Иначе дори и майсторите на суши не смятат, че то би могло да замести традиционното агнешко за Гергьовден. Дори и здравословно сушито, като и всяко едно ястие, трябва да се консумира с мярка и да се съхранява не повече от 24 часа. |