Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Сушене на смокини във фурна - как да го направим правилно
Автор: Екип Burgas24.bg 21:51 / 15.09.2024Коментари (0)699
©
Смокините са сред най-вкусните и полезни плодове, но сезонът им е кратък и не можем да им се радваме през цялата година. Добрата новина е, че сушените смокини могат да ни дарят със същия вкус и аромат дълго след като свежите плодове са изчезнали от пазара. Вместо да купувате готови сушени смокини, защо не опитате да ги приготвите сами вкъщи? В тази статия ще ви покажем как лесно и бързо да изсушите смокини във фурната, превръщайки ги в здравословна алтернатива на различни сладки изкушения.

Как да изсушим смокини във фурна?

1. Подбор на подходящи смокини

Първата стъпка към приготвянето на сушени смокини е да изберете правилните плодове. Най-добре е да се спрете на смокини, които не са напълно узрели - леко зелени и стегнати на допир. Презрелите плодове са по-меки и съдържат повече вода, което може да затрудни процеса на сушене. Определете количеството смокини, което искате да изсушите, и се подгответе с малко захар и вода за следващата стъпка, предаде Actualno.com.

2. Приготвяне на захарен сироп

След като сте подбрали смокините, е време да приготвите сироп, който ще помогне за запазването на техния цвят и ще добави леко сладък вкус на повърхността им. Смесете захар и вода и оставете сместа да заври. След като сиропът е готов, добавете смокините и ги задръжте във врящата течност за не повече от 10 секунди. Това е достатъчно, за да се създаде деликатна сладка коричка, която ще направи сушените смокини още по-вкусни.

3. Подреждане на смокините във фурната

След като смокините са преминали през захарния сироп, извадете ги и ги подредете върху решетката на фурната. Това позволява на въздуха да циркулира свободно около плодовете и да ги изсуши равномерно. Включете фурната на най-ниската възможна температура. Ако минималната температура на вашата фурна е 150 градуса, можете да оставите вратата леко открехната, за да предотвратите прекомерното нагряване и да осигурите по-добро сушене.

4. Обърнете смокините за равномерно сушене

След около 3 часа сушене на първата страна, е време да обърнете смокините и да ги оставите да се сушат още няколко часа. Това ще гарантира, че плодовете ще се изсушат равномерно и няма да останат меки в някои части.

5. Проверка на готовността на смокините

За да проверите дали смокините са напълно изсушени, вземете една и направете малък разрез с нож. Вътрешността трябва да е суха, а самият плод трябва да има леко гумена консистенция. Ако всичко е както трябва, можете леко да притиснете плодовете с длани, за да ги оформите.

6. Правилно съхранение на сушените смокини

Сушените смокини трябва да се съхраняват правилно, за да се запазят свежи и вкусни. Най-добре е да ги сложите в хартиен плик и да ги съхранявате на сухо и тъмно място, далеч от влага и пряка слънчева светлина. Това ще гарантира, че смокините ще останат свежи и ароматни за дълго време.

Сушенето на смокини във фурна е лесен и приятен процес, който може да ви донесе не само удоволствие от приготвянето, но и здравословни, домашно приготвени лакомства. Сушените смокини са прекрасна алтернатива на сладкишите и могат да се ползват като самостоятелна закуска или като добавка към различни ястия и десерти. Следвайки тези прости стъпки, ще можете да се наслаждавате на любимите си плодове през цялата година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Мигрантски натиск към България
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: