Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Страничните ефекти от диетичната сода, за които никой не говори
Автор: Екип Burgas24.bg 18:03 / 02.06.2024Коментари (0)1054
©
Въпреки че е с ниско съдържание на калории и захар, диетичната сода няма хранителна стойност. Той също така съдържа добавки, консерванти и изкуствени подсладители, които са свързани с неблагоприятни ефекти върху здравето.

Без калории, въглехидрати и захар, диетичната газирана вода може да изглежда като здравословна и освежаваща алтернатива на сладките безалкохолни напитки. Всъщност пиенето на твърде много диетични газирани напитки може да бъде свързано с няколко странични ефекти и да засегне както дългосрочното, така и краткосрочното здраве.

Ето 8 възможни странични ефекта от диетичната сода плюс някои лесни начини да намалите приема.

1. Може да наруши здравето на червата Някои изследвания показват, че изкуствените подсладители, открити в диетичната сода, могат да повлияят негативно на чревния ви микробиом, който е общността от полезни бактерии в храносмилателния ви тракт. Чревната микробиома играе ключова роля в много аспекти на здравето, включително имунната функция, усвояването на хранителни вещества, здравето на сърцето и други. Едно малко проучване, включващо 7 души, установи, че изкуственият подсладител захарин нарушава управлението на кръвната захар и причинява дисбаланс в чревните бактерии сред 57% от участниците.

От друга страна, някои други проучвания при хора и животни показват противоречиви резултати. Аспартамът е един от най-разпространените нехранителни подсладители в диетичните газирани напитки. Много проучвания са изследвали неговата безопасност, но малко са разгледали ефектите му върху човешкия микробиом. Ние обаче знаем, че тялото разгражда аспартам, преди да достигне до дебелото черво, където основно се намира чревната микробиома.

2. Разяжда зъбния емайл

Въпреки че диетичните газирани напитки не съдържат захар като обикновените газирани напитки, те са силно киселинни и могат сериозно да повлияят на усмивката ви, ако пиете много от тях редовно. Едно проучване в епруветка установи, че обикновената и диетичната газирана вода значително повлияват грапавостта на повърхността на зъбния емайл, което показва, че и двете могат да допринесат за ерозията на зъбите. Друго проучване показа, че поради своята киселинност както обикновените, така и диетичните безалкохолни напитки могат да увредят повърхността на емайла, увеличавайки ерозията.

Все пак имайте предвид, че увреждането на зъбния емайл от киселинността не е същото като повишен риск от кариес поради съдържание на захар. Едно проучване установи, че диетичните газирани напитки не насърчават появата на кариес сред децата. Нещо повече, едно проучване сред юноши установи, че редовната консумация на газирани безалкохолни напитки е свързана с влошено орално здраве и нездравословни хранителни навици. Това обаче може да се дължи на факта, че консумацията на безалкохолни напитки като цяло е свързана с лошо орално здраве и други нездравословни хранителни навици.

3. Може да причини главоболие

За някои хора пиенето на няколко порции диетична сода на ден може да причини главоболие. Това може да се дължи на някои изкуствени подсладители, открити в диетичната сода, като аспартам. Според някои изследвания аспартамът е свързан с няколко странични ефекти, когато се консумира в големи количества.

Страничните ефекти могат да включват: главоболие мигрена раздразнителност Някои проучвания също са установили, че кофеинът, който присъства в някои диетични газирани напитки, може да причини главоболие на някои хора, но изследванията са смесени. Едно проучване при 115 деца установи, че премахването на определени задействащи храни от диетата – като аспартам и кофеин – подобрява главоболието при приблизително 87% от участниците.

4. Може да намали костната плътност

Диетичната сода съдържа няколко съединения, които могат да повлияят отрицателно на здравето на костите и да доведат до загуба на костна маса. Тези съединения включват кофеин и фосфорна киселина. Интересното е, че едно проучване показа, че сред жените пиенето както на обикновена, така и на диетична кола е свързано с намалена костна минерална плътност, състояние, което може да увеличи риска от остеопороза и костни фрактури. Важно е да се отбележи, че диетичната сода не представлява непременно по-голям риск от фрактури на костите или намалена костна минерална плътност в сравнение с обикновената сода. И двете могат да повишат риска, ако ги пиете в големи количества.

5. Може да повлияе на здравето на сърцето

Няколко обсервационни проучвания са установили, че хората, които пият диетична сода редовно, имат по-висок риск от развитие на сърдечни проблеми в дългосрочен план. Други проучвания обаче не потвърждават тези констатации. Едно проучване при 59 614 жени показа, че пиенето на поне 2 диетични напитки на ден е свързано с по-висок риск от сърдечни проблеми и смърт от сърдечни заболявания за период от 9 години. Освен това диетичната сода е свързана с по-висок риск от метаболитен синдром, който е група от състояния, които могат да увеличат риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2. Тялото ще каже "благодаря“: Захарен детокс за 10 дни

6. Може да е свързано с глад за захар

Някои изследвания показват, че изкуствените подсладители, открити в диетичната сода, може да имат същия ефект върху пътя на възнаграждението за храна в мозъка като обикновената захар, което може да доведе до повишен глад и прием на храна. Освен това, тъй като изкуствените подсладители са значително по-сладки от обикновената захар, изследователите предполагат, че те могат да увеличат желанието за захар и зависимостта, което прави много по-трудно намаляването на приема ви.

Все още не е ясно дали и как тези явления допринасят за увеличаване на теглото. Независимо от това, изследванията по тази тема са смесени, така че са необходими допълнителни проучвания за диетичното желание за газирани напитки и захар. Докато диетичната сода е с ниско съдържание на калории и захар, тя няма хранителни вещества и съдържа съмнителни добавки, консерванти и изкуствени подсладители, някои от които са свързани с отрицателни ефекти върху здравето. За щастие има много лесни начини, по които можете да намалите приема си, за да се наслаждавате на диетична сода в умерени количества като част от добре балансирана диета, пише actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на нов български патриарх
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Арестуваха Брендо
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: