Стартира конкурс за оперни диригенти

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:58 / 01.06.2009
734
Първият в България международен конкурс за диригенти започна от днес в Бургас. В продължение на 12 дни майстори на палката от цял свят ще покажат пред авторитетно жури умението си да дирижират.

52-мата участници ще се изявяват в три тура, обясни директорът на Оперно-филхармоничното дружество (ОФД) в Бургас Александър Текелиев.  В първия кръг всеки диригент ще изтегли с жребий коя част от коя опера да изпълни. Кандидатите за слава ще могат да избират между „Сватбата на Фигаро" на Моцарт и „Селска чест" на Маскани.

18 от най-добре представилите продължават във втория кръг, на който отново чрез жребий ще дирижират част от „Кармен" на Бизе. Третият тур е за шестимата най-талантливи диригенти. Те ще трябва да се справят с „Бохеми" на Пучини. Поради изключителната си сложност, операта обикновено се използва като тест преди наемане на работа на диригенти.

На финала ще има четирима победители. В галаспектакъл на 12 юни всеки от тях ще изпълни по едно от четирите действия на „Бохеми", но този път пред публика. Освен парични награди, призьорите в първия по рода си у нас конкурс ще получат и ангажименти в престижни оперни театри в чужбина.

Кой ще има шанса за тласък в кариерата си ще реши авторитетно жури, събрало оперни специалисти от цял свят. Кандидатите ще бъдат преценявани от Деян Савич - председател на журито и интендант на операта в Белград, Лари Нюан - диригент в Ню-Йоркската филхармония, Михаел Худан - концертмайстор в Словашката опера в Банска Бистрица, както и от българския диригент Иван Кожухаров.

„Идеята на конкурса е най-големите таланти да получат възможност за истински пробив в кариерата си, тъй като ще бъдат тествани в реални условия с работа с оркестър и оценявани от изключителни специалисти", обясни Александър Текелиев.

Гости на конкурса ще бъдат и представители на авторитетни импресарски агенции от цял свят, които също ще могат да си изберат фаворит, на когото да осигурят ангажименти.

Сред тях са Джовани Ламаци и Джовани Аслико от импресарска агенция „Аслико", Италия, Данка Лукнизова от „Арте Музикале Д'Италия", Лаура Николеску - сопрано в операта в Рим, Георги Лалов - продуцент импресарио в САЩ, Миша Йованович и Александра Ангелов - първи солисти на Белградската опера, както и Петър Дворски - интендант на операта в Кошице. Кариерата на Дворски е съизмерима с тази на Карерас, Доминго и Павароти, категорични са оперните спецове. 

В рамките на конкурса, в продължение на два дни, ще бъде организирано и прослушване на оперни певци от Балканския полуостров. Заявка за участие са дали и звезди в българската опера, за които това е шанс да бъдат забелязани и навън.
Конкурсът се организира от ОФД-Бургас и водещите импресарски агенции Би Ди Ем Ай и В'Амо.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).