Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Стартира конкурс за оперни диригенти
Автор: Екип Burgas24.bg 13:58 / 01.06.2009Коментари (0)734
Първият в България международен конкурс за диригенти започна от днес в Бургас. В продължение на 12 дни майстори на палката от цял свят ще покажат пред авторитетно жури умението си да дирижират.

52-мата участници ще се изявяват в три тура, обясни директорът на Оперно-филхармоничното дружество (ОФД) в Бургас Александър Текелиев.  В първия кръг всеки диригент ще изтегли с жребий коя част от коя опера да изпълни. Кандидатите за слава ще могат да избират между „Сватбата на Фигаро" на Моцарт и „Селска чест" на Маскани.

18 от най-добре представилите продължават във втория кръг, на който отново чрез жребий ще дирижират част от „Кармен" на Бизе. Третият тур е за шестимата най-талантливи диригенти. Те ще трябва да се справят с „Бохеми" на Пучини. Поради изключителната си сложност, операта обикновено се използва като тест преди наемане на работа на диригенти.

На финала ще има четирима победители. В галаспектакъл на 12 юни всеки от тях ще изпълни по едно от четирите действия на „Бохеми", но този път пред публика. Освен парични награди, призьорите в първия по рода си у нас конкурс ще получат и ангажименти в престижни оперни театри в чужбина.

Кой ще има шанса за тласък в кариерата си ще реши авторитетно жури, събрало оперни специалисти от цял свят. Кандидатите ще бъдат преценявани от Деян Савич - председател на журито и интендант на операта в Белград, Лари Нюан - диригент в Ню-Йоркската филхармония, Михаел Худан - концертмайстор в Словашката опера в Банска Бистрица, както и от българския диригент Иван Кожухаров.

„Идеята на конкурса е най-големите таланти да получат възможност за истински пробив в кариерата си, тъй като ще бъдат тествани в реални условия с работа с оркестър и оценявани от изключителни специалисти", обясни Александър Текелиев.

Гости на конкурса ще бъдат и представители на авторитетни импресарски агенции от цял свят, които също ще могат да си изберат фаворит, на когото да осигурят ангажименти.

Сред тях са Джовани Ламаци и Джовани Аслико от импресарска агенция „Аслико", Италия, Данка Лукнизова от „Арте Музикале Д'Италия", Лаура Николеску - сопрано в операта в Рим, Георги Лалов - продуцент импресарио в САЩ, Миша Йованович и Александра Ангелов - първи солисти на Белградската опера, както и Петър Дворски - интендант на операта в Кошице. Кариерата на Дворски е съизмерима с тази на Карерас, Доминго и Павароти, категорични са оперните спецове. 

В рамките на конкурса, в продължение на два дни, ще бъде организирано и прослушване на оперни певци от Балканския полуостров. Заявка за участие са дали и звезди в българската опера, за които това е шанс да бъдат забелязани и навън.
Конкурсът се организира от ОФД-Бургас и водещите импресарски агенции Би Ди Ем Ай и В'Амо.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: