Тя е специалист по хранене и диететика и ръководител на катедра "Превантивна медицина" във Факултета по Обществено здраве на Медицински университет - София.
По думите й, когато започваме да се храним нормално в края на постите трябва да е в същия порядък, в който сме ги изключили храните от менюто си.
"На първият прием - Великденския първи тържествен ден трябва да започнем с млечен продукт", посочи тя, като обясни, че следващият прием на храна трябва да бъде в 10.00 часа, когато можем да си хапнем от козунака. "Това е една комбинирана, тържествена, ритуална храна. Нарича се обреден хляб. В него има абсолютно всичко - животинска мазнина, яйца, мляко, захар и брашно.
Затова е по-добре да бъде самостоятелно приеман", уточни още проф. Байкова. Според нея на обяд е добре месото, което най-вероятно ще бъде агнешко трябва да бъде поднесено с листни зеленчуци-зелен лук, лапат, спанак, чесън, джоджен и ако има добавка от ориз или картофи те трябва да бъдат в минимално количество.
"Хубавото е следващото хранене след обяда да бъде в 16.00 часа, когато да изпием фреш, а може да се яде филийка козунак. Добре е на вечеря хората да приемат зеленчуци. Не е необходимо да се натоварваме и с допълнително въглехидрати като останалите месо и яйца", коментира още Байкова.
"Ако прекалим с храната ще поставим в ситуация на претоварване жлъчно-чернодробната храносмилателна система и панкреаса. Човешкото тяло е поставено в режим на свръх работа може да отключи някакъв здравен проблем, което би ни почернило следващите празнични периоди", допълни още Донка Байкова.