Собственик на ромски ресторант: Може да събираме боклуци и да тършуваме из контейнерите, но истинската ни сила е да посрещаме гости
Геза Ашош е собственик на първия ромски ресторант в Унгария. Всички готвачи и келнери там са роми. И всички рецепти за ястията са ромски. Днес това е най-големият ресторант в град Бекеш.
"В нашето семейство храната е култ. Многолюдни сме и когато се приготвя обяд или вечера на масата сядат десетки. Ромите имат поговорка, че колкото повече хора сядат на масата, толкова по-вкусна е храната", казва Ашош пред Deutshe Welle.
Преди ресторантът на Геза е бил най-малкият в града, а сега е най-посещаваният.
"Мисля, че ако собственикът на ресторанта работи в своето собствено заведение, той просто повишава качеството и създава добавена стойност. Имам много клиенти, които изрично искат по време на вечерята да поседя на тяхната маса. Когато се налага и пийвам с тях. "
Геза е наясно, че предразсъдъците спрямо ромите в Унгария са широко разпостранени. В Бекеш ромският ресторант помага тези предразсъдъци да бъдат преодолени.
"Ромите могат да събират боклуци, да тършуват из контейнерите, да търгуват със старо желязо, но истинската ни сила е да посрещаме гости. Много малко етнически групи могат да бъдат толкова гостоприемни, както ромите. С ресторанта ми искам да покажа, че ние, ромите, не сме по-малоценни от другите. Нашата етническа група има много положителни страни и именно тях трябва да изкараме на преден план.", допълва Ашош.