Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Смокините могат да бъдат чудесно допълнение към плана за контрол на теглото
Автор: Екип Burgas24.bg 14:13 / 08.08.2024Коментари (0)1116
©
Какво се сл

Пресните смокини са възхитителен плод, известен не само със своя сладък и сочен вкус, но и с безбройните си ползи за здравето. Тези плодове, произхождащи от дървото Ficus carica, се ползват от древни времена и са почитани в различни култури заради хранителната си стойност и лечебните си свойства. Ето някои причини, поради които пресните смокини са толкова полезни:

Хранителни ползи

Пресните смокини са източник на важни хранителни вещества. Те са богати на диетични фибри, витамини и минерали. Една типична порция пресни смокини осигурява значително количество витамин А, витамин С, витамин К, калий, магнезий, калций и желязо. Тези хранителни вещества играят решаваща роля за поддържане на цялостното здраве. Например калият помага за регулиране на кръвното налягане, а калцият е жизненоважен за здравето на костите.

Здраве на храносмилателната система

Едно от най-значимите предимства на пресните смокини е високото им съдържание на фибри. Фибрите са от съществено значение за здравата храносмилателна система, тъй като помагат за регулиране на движението на червата, предотвратяват запека и поддържат здравословен чревен микробиом. Естествените фибри в смокините действат като пребиотик, като насърчават растежа на полезните бактерии в червата. Това може да доведе до подобряване на храносмилането и намаляване на стомашно-чревните разстройства.

Антиоксидантни свойства

Пресните смокини са богати на антиоксиданти, включително фенолни съединения, флавоноиди и витамини. Антиоксидантите са от решаващо значение за борбата с оксидативния стрес в организма, който може да доведе до хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и диабет. Антиоксидантите в смокините помагат за неутрализиране на свободните радикали, като предпазват клетките от увреждане и намаляват възпалението.

Здраве на сърцето

Калият и магнезият, които се съдържат в пресните смокини, са полезни за здравето на сърцето. Калият спомага за поддържане на нормални нива на кръвното налягане, като противодейства на действието на натрия, а магнезият участва в множество биохимични реакции, които са от съществено значение за сърдечносъдовата функция. Освен това фибрите в смокините могат да помогнат за намаляване нивата на лошия холестерол (LDL), което допълнително допринася за здравето на сърцето.

Регулиране на кръвната захар

Въпреки естествената си сладост, смокините имат нисък до умерен гликемичен индекс, което означава, че оказват по-слабо въздействие върху нивата на кръвната захар в сравнение с високогликемичните храни. Съдържанието на фибри в смокините също спомага за забавяне на храносмилането и усвояването на захарите, като предотвратява рязкото повишаване на нивата на кръвната глюкоза. Това прави пресните смокини добър избор за хора, които се справят с диабета или за тези, които искат да поддържат стабилни нива на кръвната захар.

Управление на теглото

Пресните смокини могат да бъдат чудесно допълнение към плана за контрол на теглото. Съдържанието на фибри в смокините създава усещане за ситост, което може да помогне за намаляване на общия прием на калории чрез ограничаване на апетита. Освен това смокините са сравнително нискокалорични, което ги прави здравословна закуска, която може да задоволи желанието за сладко, без да води до увеличаване на теглото.

Здраве на костите

Смокините са добър източник на калций и фосфор, които са жизненоважни за поддържането на силни и здрави кости. Редовната консумация на смокини може да допринесе за увеличаване на костната плътност и да намали риска от остеопороза. Наличието на магнезий също подпомага структурата и здравината на костите.

Здраве на кожата

Витамините и антиоксидантите в пресните смокини са полезни за здравето на кожата. По-специално витамин С е от съществено значение за производството на колаген, който помага за поддържане на еластичността и здравината на кожата. Антиоксидантите в смокините също така предпазват кожата от увреждане, причинено от свободните радикали и UV радиацията, като потенциално намаляват признаците на стареене и насърчават здравия тен, предава Woman.bg.

Универсалност на диетата

Пресните смокини могат да се ползват по многобройни начини, което ги прави универсално допълнение към всяка диета. Те могат да се консумират пресни, да се добавят към салати, да се смесват в смутита или да се използват при печене и готвене. Естествената им сладост и уникалната им текстура ги правят вкусна съставка както в солени, така и в сладки ястия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: