След 18 години в Бургаските езера отново гнездят малки корморани

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:48 / 19.07.2010
482
След 18 години в Бургаските езера отново гнезди застрашения от изчезване в световен мащаб малък корморан. Днес тук са свили гнездата си и отглеждат своите малки едва 19 двойки малки корморани. 15 от тях са част от колонията на гнездящите лопатарки, блестящи ибиси и чапли в защитена местност "Пода", а останалите четири двойки са разположили гнездата си в северозападната част на езерото Вая. През 1992 година за последно в Бургаските езера са гнездили между 20 и 30 двойки на вида, а през далечните 1973 - 1975 година само в езерото Вая са отглеждали своето потомство около 200 двойки малки корморани. След това числеността на гнездящите двойки в страната ни рязко започва да намалява.

Гнездата на малкия корморан са открити в резултат на редовните наблюдения на състоянието на езерата и тяхното биологично разнообразие, които се извършват от специалисти орнитолози на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на проект "Живот за Бургаските езера" финансиран от програма LIFE+ на Европейския съюз.

Голяма част от дейностите по проекта са насочени към възстановяване на местата за хранене и гнездене на малкия корморан и други водолюбиви видове птици, обитаващи Бургаските езера. Създаването на благоприятни условия за живот на птиците, чрез изграждането на платформи за почивка и гнездене, ремонтиране на диги в Атанасовско езера и почистване на незаконните сметища около езерата, ще гарантира тяхното дългосрочно опазване.

Малкият корморан е вид застрашен от изчезване в световен мащаб. Днес в страната ни са известни между 350 до 500 двойки, като по-голямата част от тях са съсредоточени по Дунавското крайбрежие. Там най-много двойки - около 300 гнездят в езерото "Сребърна". В други части на страната колониите се състоят от не повече от 10 до 20 двойки. През студените месеци на годината у нас зимува над 20% от европейската популация на малкия корморан. Тогава в Бургаския езерен комплекс се наблюдават повече от 1 000 екземпляра от вида.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).