Сега е сезонът на тези вкусотии

Автор: Десислава Томева
Коментари (0)
10:53 / 05.11.2024
1072
Зимата чука на вратата. Пресните плодове изчезват от пазара или са много скъпи. Цитрусите още не са залели магазините. Точно в този момент е най-подходящо да се обърнем към сезонните плодове - ябълки, дюли, круши, тиква. 

Предлагаме ви няколко лесни рецепти, взаимствани от специализирания сайт gotvach.bg.

Рецепта за печени дюли и ябълки

Необходими продукти:

–дюли - 3 бр.

–ябълки - 6 бр.

– захар - за поръсване

Количеството на плодовете е по желание на всеки.

Начин на приготвяне:

Разполовявате дюлите и изчиствате от семената с помощта на нож и лъжица. Не ги чистите прекалено, защото обичаме при печенето да се образува желе.

Ябълките могат да се изчистят цели, като внимателно се издълбаят отново с нож и лъжичка или да се разполовят и изчистят като дюлите. Плодовете, които са наранени и не могат да се използват цели, се режат на парчета. 

Преди да поръсите със захар, сипете по една супена лъжица вода в половинките, като целта е да се образува захарен сироп, а той да се превърне в желе.

В тавата сипвате около пръст и малко вода. Половинките поръсвате с по две супени лъжици захар, а парчетата на око.

Ябълките се пекат на 180 градуса с вентилатор до зачервяване.

Печена тиква

Необходими продукти:


– тиква - 1 бр. малка (тип цигулка)

– захар - 1 ч.ч.

– вода - 1 ч.ч.

– олио - 2 с.л. за намазване на тавичката

– канела

– ванилия - за поръсване

Начин на проготвяне:

Тиквата се пече с кората, защото е така е класическият начин да приготвяне на най-вкусната тиква.

Измивате я много хубаво с гъба под течаща студена вода, за да паднат всички външни замърсявания (прах, пръст) от кората. Подсушава се и се нарязва на парчета, без да се бели кората.

Тиквените семки се изгребват с помощта на лъжица. Не ги изхвърляйте, а ги изсушете или изпечете във фурната с малко сол, вода и брашно. Много са полезни сурови, а печени са изключително вкусни.

Парчетата тиква се нареждат с кората надолу в намаслена с олио тавичка.

Изсипват се две кафени чаши вода на дъното на тавичката. Ако тавата ви е по-голяма, налейте допълнително вода. Водата трябва да покрива около един пръст от дъното на тавата.

Всяко парче тиква се поръсва хубаво със захар. По желание може да поръсите парчетата тиква и с ванилия и щипка канела.

Слага се във фурната на умерена температура (160-180 градуса) и се пече до готовност. След около 20 минути може да я качите по-високо, за да се карамелизира и зачерви хубаво отгоре. Поднесете печената тиква леко охладена.

Печена тиква с мед и орехи

Необходими продукти:

– тиква - 1 кг

– мед - 5 с.л.

– орехи - 1/3 ч.ч.

– прясно мляко - 1 ч.ч.

– канела - 1 с.л.

– стафиди - по желание

Начин на приготвяне:

Тиквата се обелва и се нарязва на големи парчета. Парчета се поставят в подходяща тава и се заливат с прясното мляко и 1 ч.ч. вода.

Десертът се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато течността се изпари наполовина.

Тавата се изважда от фурната и върху всяко парче печена тиква се поставя по малко мед и орехи. Поръсва се с канела и стафиди и се връща обратно във фурната. Пече се, докато се запекат добре ореховите ядки.

Виж коментарите (0)

Още по темата (142):
22.11.2024 Синоптик: Приближава студен атмосферен фронт. Днес вятърът ще се усили, ще има пориви над 100 км/ч
22.11.2024 Опасно време: Червен код за много силен вятър е обявен за две области, в още 10 кодът е оранжев
21.11.2024 МВнР с важно предупреждение към пътуващите за Румъния
20.11.2024 Няколко съвета към шофьорите, за да разрешат проблема със слабите фарове
20.11.2024 Предупреждение за силен вятър над цяла България!
19.11.2024 Времето се обръща! Обявиха жълт код в Бургаско
Още новини от Любопитни новини:
Напрежението в къщата на "Биг Брадър"! Последни номинации очи в о...
Мариана Попова се появи с много неподходящ тоалет и интригата се ...
Наум Шопов 7 месеца тренира да играе без ръце
Корите на ябълките са полезни? 
Не се чудете защо няма резултати във фитнеса: Правите една същест...
Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет се събраха отново 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).