Сега е сезонът на тази суперхрана

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:09
232
Броколите, известни като "суперхрана", са не само вкусни, но и изключително полезни за здравето. Те принадлежат към семейството на кръстоцветните зеленчуци и са богати на важни хранителни вещества, които могат да допринесат за подобряване на общото здраве. Основният сезон на броколите в България е от август до декември, когато зеленчукът е най-вкусен и свеж. 

Броколите съдържат високи нива на витамин C, който е мощен антиоксидант, и витамин K, необходим за здравето на костите. Те също така предлагат фолиева киселина и различни минерали, включително желязо и калий​

Съдържанието на фибри в броколите помага за правилното функциониране на храносмилателната система, което е важно за превенцията на запек и поддържането на здравословно тегло​

Сулфорафанът, който се намира в броколите, е известен със своите противоракови свойства, подпомагащи защитата на клетките от увреждания.

Броколите могат да помогнат за намаляване на холестерола и кръвното налягане, което е важно за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания .

Бърза рецепта за приготвяне на Броколи

Необходими продукти:

– 300 г броколи

– 2 с.л. зехтин

– 2 скилидки чесън (смачкани)

– Сол и черен пипер на вкус

– Лимонов сок (по желание)

Начин на приготвяне:

Загрейте вода в голяма тенджера и добавете малко сол. Сложете броколите в кипящата вода за 2-3 минути, след което ги изцедете и веднага поставете в ледена вода, за да запазите цвета и хрупкавостта.

В тиган загрейте зехтина и добавете смачкания чесън. Гответе на средна температура, докато чесънът стане златист.

Добавете броколите в тигана и гответе още 5 минути, като подправите със сол и черен пипер. Ако желаете, добавете лимонов сок преди сервиране.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Ако е възможно, забравете или ограничете консумацията на купешкит...
Кейт Мидълтън с трогателно изявление
Появиха се интересни снимки на язовир Копринка
5,6 млрд. лева е дефицитът, с който официално сме приключили 2023...
Лена кръсти малката Деа
Латекс или тапети?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).