Сега е моментът да си наберем точно тези билки

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
20:54 / 11.09.2024
1244
Билкосъбирането е една от отличителните марки на нашата страна. Почти няма дом в България, в който да няма собственоръчно събрани билки. А както за повечето хора е известно, за да бъдат билките максимално полезни, те трябва да бъдат събрани в точно определен период от годината.

Сезонът на билкосъбирането е широк, започва от ранна пролет и завършва в късната есен, но определено летните месеци, юни, юли и август е времето на най-активното билкосъбиране.

Шипката и по-конкретно нейните плодове е едно от най-събираните лечебни растения. Те стават готови за събиране в края на август и могат да се берат до края на септември. Препоръчително е да се берат в слънчево и сухо време, когато няма сутрешна роса по плодовете,съветват от Puls.bg. В домашни условия шипковите плодове се сушат на шарена сянка и се съхраняват в хартиени пликове в сухи и проветриви помещения.

Шипковите плодове са богат източник на витамин C, те са мощен имуностимулатор, незаменими при първи симптоми на инфекции, подобряват метаболизма, ускоряват заздравяването на рани и съхраняват младостта на кожата.

Коприва. Едно изключително често срещано растение – по пътища, ливади и в почти всяка градина. Стръковете коприва могат да се събират през цялото лято. Корените са най-богати на биологично-активни веществе от края на август до края на октомври – ноември. Стъблата се окосяват и листата се обират, докато растението е още свежо. Коренищата се изкопават, изчистват се от пръст и тънки коренчета и се измиват веднага. Изсушаването става на слънце или в проветриви помещения на сянка.

Копривата е източник на желязо, благоприятства проблеми с менструацията, а също така се използва при косопад и омазняване на косата.

Бял равнец. Белият равнец също често се среща из градини и необработваеми площи. Той е готов за събиране от края на май до края на септември. С лечебна цел се използват цветните кошнички и стръковете, които съдържат етерично масло, дъбилни вещества, алкалоиди, флавоноиди, органични киселини, витамин С и К.

Стръковете се отрязват на дължина 20 – 25 см от върха. Събират се само добре разцъфнали (но не прецъфтели) стръкове, тъй като те са с най-високо съдържание на етерично масло.

Белият равнец се използват като кръвоспиращо средство при обилна менструация, а също и като противовъзпалително при заболявания на венците, при хемороиди и като апетитовъзбуждащо средство.

Смрадлика или тетра. Използваемата част на растението са листата. Те се събират през втората половина на лятото, когато са напълно развити и плътни. При почерняване на листата, брането се преустановява.

Набраните листа се сушат на тънък (3-5 см) слой в хладни, проветриви помещения на сянка. В началото листата се обръщат често, за да не се спарят. При сушене на открито не се допуска овлажняване на листата, тъй като съдържанието на танини силно намалява.

Виж коментарите (0)

Още по темата (985):
18.09.2024 Сириец се удави в Приморско
17.09.2024 Как бреговата ерозия накара плажовете на Испания да изчезнат
17.09.2024 Изнесоха последни данни за туризма в Бургаско
17.09.2024 Журналист: По морето след 31 август е пълна скръб!
16.09.2024 Не прибирайте банските в дълбокия гардероб
15.09.2024 Ето какъв е трафикът по границите ни!
Още новини от Любопитни новини:
Пътят на Зейнеб - от панелката в Бургас до милионерска съпруга
Голямо признание за Орлин Горанов
Камелия: Бях готова да пея на Новак Джокович без хонорар!
Мартен Роберто за отказа да пусне "Луда по тебе": Това са неща, с...
Уловиха чудовищен шаран! Тежи колкото дете в първи клас
Малвина успя да надвие мъж в "Игри на волята"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).