Румен Спасов и Даниела Пенева плениха жриците на Музите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:59 / 30.08.2009
1708
След като завладяха сърцата на меломаните на бардфеста "Морски струни" в Несебър, поетът с китара Румен Спасов и дуетната му половинка с цигулка / и какъв глас само!/ Даниела Пенева, пяха и на Международния младежки фестивал "Жреци на музите" в община Царево. Журналистът, филолог, интелектуалец, и съвсем не на последно място, зам.-главен редактор на в-к "Аз Буки", покори сърцата на младите жреци на музите не само с глас, а и с магията на изящното слово, толкова чувствено и търсещо духа, колкото само влюбения в музиката и поезията може да поиска. Спасов и Пенева изпяха "Свободата", "Душата и тялото", "Смъртта на морето" и други емблематични парчета, които звучаха особено внушително под звездното созополско небе, а слушателите, някои от които за първи път чуваха подобен тип музика, успяха да усетят поезията и словото, вплетени в едно с вълшебството на плачещата цигулка на Даниела.

Даниела и Румен, свирят автентичен фолклор от 16 до 19 век, но в музиката им се улавят отчетливо веянията на оня ню уейв, който България имаше по времето на "Нова генерация", на онази малко тъжна и бурна душа, която вечно търси себе си в изпятата поезия и се опитва да се намери и смири.

Румен Спасов е роден в Панагюрище, завършва "Българска филология" и "Културология" в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Преподава театрална критика в Свободния факултет, докторант е във Философския факултет на Университета. Член-основател на Университетския състав за старинна музика „Св. Климент Охридски" (http://hor.art.bg ) и на литературния кръг „Стрелец 2". Редактира http://auditorium.art.bg - издание за университетска култура. Автор е на книгите „Амбицията, наречена български рок" (1992), „Култура или война" (2001), на преводи от английски и руски. Редактира за ученици Омировата „Одисея" по превода на Николай Вранчев от 1940 г. (2007). Неговата песен "Смъртта и морето" по текст на Балчо Балчев печели конкурса „Ти, аз и морето" на Националната творческа среща на бардовете „Морски струни' 2009" в Несебър. Специална награда на Първите празници на изпятата поезия „Солени ветрове'2009" в Бургас.

Даниела Пенева е родена във Варна, завършва класическо пеене в Националното музикално училище „Любомир Пипков". Бакалавър е по цигулка от Националната музикална академия „Панчо Владигеров". Специализира в Италия и Германия, лауреат е на музикални конкурси у нас и в чужбина. Стипендиант на Фондация „Райна Кабаиванска", с майсторски клас при знаменитата певица. Автор е на стихосбирката „Зелени листа" (2005), на романа „Николо Ворини" (2006), на студии и статии, на преводи от италиански. Последователно е магистър и докторант в Софийския университет „Св. Климент Охридски", където преподава в специалността музикална педагогика. Печели конкурса за най-добър изпълнител на Националната творческа среща на бардовете „Морски струни' 2009" в Несебър. Специална награда на Първите празници на изпятата поезия „Солени ветрове'2009" в Бургас.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).