Родената в България Марсия Таха Мохамед стана най-добрата жена готвач в Латинска Америка
Марсия Таха Мохамед от ресторант Arami в Ла Пас, Боливия, бе обявена за най-добрата жена готвач в Латинска Америка за 2024 г.
Главният готвач Таха Мохамед получи признание за работата си като защитник на боливийското биоразнообразие и подкрепата на местните общности, които тя ще постави в сърцето на своя нов ресторант Arami. Ла Пас е столицата на една от страните с най-голямо биоразнообразие в света.
Таха Мохамед е родена в България от баща палестинец и майка от Боливия, но е израснала в Боливия, където започва своето кулинарно пътешествие. Тя е била главен готвач в известния ресторант Gustu в Ла Пас, като работата й там е получила множество признания, включително изгряващата звезда на Латинска Америка Жена готвач 2021 г.
Тя решава да поеме по нов път и основа първия си самостоятелен ресторант Arami, което в превод означава "парче от рая“ на гуарани.
Арами се намира в луксозния квартал Ачумани, в южната част на Ла Пас, в реновирана жилищна къща на приземния етаж, а има и винен бар на първия етаж, който сервира само боливийски марки. Вторият етаж от сградата пък ще се превърне в лаборатория за сушене, консервиране и ферментация.
Ресторантът ще предлага ограничено, но добре обмислено меню.
"В неделя например искам семействата да дойдат и да споделят голяма, печена амазонска риба с много гарнитури. Всичката храна е в средата на масата, за да има споделяне. Но пък в някои дни ще има повече предложения за изискана кухня“, каза Таха Мохамед пред изданието 50 Best.
"Вдъхновението никога не започва в ресторант или кухня, където, разбира се, обичам да бъда. Вдъхновението ми идва отвън. Природата ми дава идеи и креативност. И, разбира се, природата ми дава нови продукти и нови вкусове."
При получаването на наградата Таха Мохамед каза: "Има толкова много талантливи жени готвачи из Латинска Америка, на които се възхищавам. Супер изненадана съм и много благодарна и щастлива! Наградата ми носи голямо чувство за отговорност. Това означава много не само за мен, но и за гастрономията на моята страна. Това е страхотна възможност да покажа боливийската кухня с видимостта, която ще ми даде тази награда“, казва тя.