Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Режисьорът на "Любен": Във филма любовта и страхът се балансират
Автор: Цвети Тончева 16:51 / 26.06.2024Коментари (0)486
©
Филмът “Любен" тръгва от моето желание да разкажа една любовна история между две момчета, едното от тях от ромски произход. Той говори за чувства, които ние разпознаваме, говори за самотата, говори за любовта, за търсенето на това, което всъщност си. Това каза за предаването “Цветовете на България" по Радио "Фокус" Венцислав Костов, режисьор и сценарист на филма. 

Ролята във филма носи успех на Надяра Димчева, която не е професионална актриса, занимава се с право и с мода. Не изпитва страх да се гмурне в нещо толкова сериозно и ново.

Според Венцислав Костов, страхът присъства по някакъв начин във филма, но той трябва да бъде бензин за това, което правиш. "Когато страхът е бензин, винаги е добре дошъл. Страхът е чувство, което те парализира, ако му се оставиш изцяло. Но като компенсация на това винаги идва любовта на помощ, а тя е много силна", сподели режисьорът на “Любен".

При Надяра по-силна е любовта от страха. Във филма любовта и страха се балансират, и затова нещата се получават добре. Още от кастинга усеща много позитивна енергия и професионализъм у хората, които знаят и разбират от работата си. Успешно пресъздава ролята  на съпруга на Любен, за която парите са най-важни, и е била съгласна на връзка между мъж и мъж, само да има финансова облага от това. Много силен образ пресъздава и смята, че се е справила добре. В киното, за да влезеш в дълбочината на персонажа, трябва наистина да си наясно откъде тръгва  действието.

Филмът “Любен" е спечелил доста награди, обикаля активно по фестивали. “В България филмът са приема със страшно много обич, усетих колко е очакван този филм. Преди премиерата имаше много коментари във Фейсбук, които не бяха приятни, имаше силна вълна на омраза, имаше заплахи, има хора, които се чувстват провокирани по отрицателен начин. Провокирани от страх, от различието, което кара хората да реагират по този начин", отбеляза Венцислав Костов.

“Истината е, че аз ако живеех тук, не съм сигурен дали бих разказал историята по този начин. Филмът се разказва от гледна точка на човек, който гледа отвън страната, от която той си е тръгнал, и се завръща, и малко по малко той навлиза все по-навътре в нещата и в тематиката, които го свързват с малкото селце, откъдето той си е тръгнал и се завръща. Ако аз бях тук, не знам дали бих разказал историята точно по този начин, може би бих търсил повече метафора, не знам дали така конкретно бих разказал нещата", обясни Венцислав Костов.

Надяра сподели, че може би усеща негативно отношение към нея, заради  ромския й произход. Но тя отдавна го е преодоляла.

“На премиерата имаше страшно много хора от ромски произход. За мен беше радостно да видя хора, които дойдоха заради Божидар, за да го подкрепят. На прожекцията присъстваха майка му, съпругата му и дъщеричката му, която беше на 3 месеца. Когато чуваше гласа на баща си, тя реагираше и беше много емоционално присъствието й в залата", допълни Венцислав Костов.

“Любовта по принцип идва, когато нямаш очаквания. Когато имаш очаквания това прави любовта или чувството да бъдат много по-квадратно. А от това не знам дали се ражда любов или контрол и искането да контролираш нещата. Тази любов за която се говори във филма, тя в крайна сметка е невъзможна, затова е и толкова силна, затова толкова си говорим сега за нея. Любен идва в живота на Виктор, на главния герой не за да бъдат заедно и да има щастлив финал, а за да промени живота на Виктор до такава степен, че той трябва да започне с ново начало. Да използва миналото като база върху която той строи", отбеляза Венцислав Костов.

Надяра изрази съгласие с Венци за любовта, и по скоро за  случайността й, когато не е планирано, когато не искаш да контролираш, когато е истинско, когато дойде от само себе си, когато няма планове", това е истинската любов, според нея.

“Най-хубавата истина в моя живот е, че този филм промени много неща в него, за което аз съм щастлив. Спаси ме от някои тайни. Надявам се да има много кино пред мен и да продължавам да се срещам с герои, които вдъхновяват историите, които разказвам в България. Филмът може да се види по кината, но в по-малко кина отколкото очаквахме, защото в последния момент много от тях се отдръпнаха от този страх, за който говорихме", заключи Венцислав Костов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Крал Чарлз е болен от рак
50-ото Народно събрание
Формула 3 сезон 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: