Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Редовното бягане може да осуети депресията
©
През последните години безброй проучвания показват, че широка гама от хобита предлагат ползи за физическото и психическото здраве на участниците.

Нов документ събра резултатите от пет различни проучвания, всички от които изучават практикуването на хоби и психическото благополучие сред хора на 65 или повече години. Проучванията проследяват повече от 93 000 възрастни хора за периоди от четири до осем години в САЩ, Япония, Китай и 13 европейски държави. На всяко място участниците с хобита съобщават за по-малко симптоми на депресия и по-добро здравословно състояние, щастие и удовлетворение от живота, отколкото участниците без хобита.

Хей Уан Мак, водещият автор на изследването – и читател в свободното си време – казва: "Ползите от хобитата са универсални в различните страни и различните културни среди.“

И все пак, с толкова много налични хобита, изследванията могат да препоръчат варианти, които са особено здравословни. Ето няколко идеи как да използвате този допълнителен час или два във ваша полза.

Движете тялото си, цялото си тяло

Предимствата на упражненията за здравето могат да запълнят много повече статии от тази. За хората, които полагат усилия да се движат, въздействието може да бъде огромно.

Един от най-старите спортове - бягането - е известен с това, че подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система. Той също така помага за укрепване на костите и мускулите, контролира телесното тегло и намалява рисковете от рак, наред с други предимства. Изследванията показват, че той повишава академичните постижения при децата и мозъчната функция при по-възрастните. Едно проучване дори предполага, че редовното бягане може да осуети депресията толкова силно, колкото и приемането на антидепресанти.

Плуването е друго упражнение за цялото тяло, подходящо за хора от всички възрасти. Подобно на бягането, плуването подобрява сърдечно-съдовото здраве, намалявайки риска от инфаркт или инсулт. Освен това подобрява капацитета на белите дробове и метаболизма, и успокоява възпалението и болките в ставите. Времето във водата освобождава хормоните серотонин и допамин в мозъка, които могат да смекчат разстройствата на настроението и да подобрят паметта.

Тенисът намалява рисковете от затлъстяване и диабет, като същевременно увеличава гъвкавостта, баланса и силата на основните мускули на играчите. Тенисистите показват и по-ниски нива на стрес, тревожност и депресия. Публикувано през 2018 г., Copenhagen City Heart Studyпроследява хиляди хора в продължение на 25 години и установява, че докато плувци, тичащи, колоездачи и футболисти добавят няколко години към очакваната си продължителност на живота, тенисистите добавят почти десетилетие.

Пикълболът, по-младият и по-шумен (ужас!) братовчед на тениса, е най-бързо развиващият се спорт в САЩ. Той предлага много от предимствата на тениса, включително забавлението да играеш с други. Проучванията показват, че той намалява чувството на самота и повишава удовлетворението от живота.

От вашата градина до вашата трапеза

Диетата, както и упражненията, са фундаментални за доброто здраве. Да приготвяте храната си сами е ефективен начин да наблюдавате какво се озовава в тялото ви, както и да извлечете някои допълнителни ползи.

Градинарството дава на децата разрешение да изцапат ръцете си и по-късно шанса да напълнят стомасите си с плодовете и зеленчуците на своя труд. Децата, които се занимават с градина, развиват не само градинарски, но и житейски умения, стават по-концентрирани и уверени. По същия начин е доказано, че търсенето на храна подобрява настроението на децата, като същевременно ги насърчава да се хранят пълноценно. Тези хобита действат като дългосрочни инвестиции, тъй като проучванията свързват ранния досег с природата с по-доброто психично здраве в зряла възраст.

След прибирането на реколтата е време да влезете в кухнята. Изследванията показват, че готвенето - следването на рецепти, измерването на съставките, многозадачността - намалява стреса и стимулира фронталните и темпоралните дялове на мозъка, които са свързани с паметта и изпълнителната функция. Едно изследване показва, че готвенето у дома кара хората да ядат повече фибри и протеини и, особено тези с диабет и сърдечно-съдови заболявания, да контролират по-добре теглото си.

​Терапия с изкуство и музика

Кога за последен път държахте пастел или маркер?

Оказва се, че оцветяването не е само за деца. Когато се съчетава с конвенционална терапия, оцветителната терапия може да намали тревожността и депресията на възрастните и да увеличи положителните емоции. Тези ефекти също се постигат бързо: според едно проучване почти три четвърти от участниците се чувстват по-уверени, след като създават свое произведение на изкуството само за 45 минути. Друго подобно проучване установява, че създаването на изкуство значително понижава нивата на кортизол при участниците, хормон, свързан със стреса.

Свиренето или слушането на музика също може да подобри здравето чрез освобождаване на ендорфини и допамин.

Междувременно е известно, че музикалната терапия подобрява концентрацията на пациентите и облекчава негативните състояния като болка или умора. За най-малките - бебетата - музиката може да бъде формираща, помагайки за стабилизиране на сърдечната и дихателната им честота и моделите им на сън, както и наддаването на тегло.

​Излизане сред природата – това е просто чудесно за вас

Едно от най-добрите неща, които можете да направите за вашето благополучие, е просто да излезете на открито. Временното бягство от домовете ни или, за жителите на градовете, нашите градове може да ни направи по-здрави и по-щастливи.

През последните години различни проучвания изследват – и National Geographic съобщи за това – ползите от това да си сред дървета, близо до птици и на слънце. Природата има силата да намалява рисковете от психични заболявания и да подобрява когнитивните способности и паметта. Създава чувство на благоговение, което стимулира творческото мислене.

Все по-голям брой изследвания потвърждават това, което много хора изпитват по време на блокирането, свързано с COVID-19: Времето сред зелени площи, като паркове и гори, или в сини пространства, като крайбрежия и реки, е възстановяващо. В допълнение към психологическите ползи, тези преживявания могат да понижат кръвното налягане и да укрепят имунната система. И когато не само посещавате зелени или сини пространства, но и тренирате в тях, ползите може да са още по-големи.

Така че, направете тази вечер или през уикенда разходка в гората или около езеро. След това се приберете вкъщи и пуснете любима музика, докато приготвяте вечерята. Наречете го ден на здравословни хобита.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: