Редки птици спасиха орнитолозите от ПЗЦ "Пода"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:30 / 03.11.2010
676
Редки гости имаха природозащитниците от ПЗЦ "Пода" през изминалата седмица. Прелетният път на една бяла лопатарка за малко да завърши трагично в района на Бургас. Изтощена, птицата пада на територията на парк Росенец. Изпаднала в шок, тя се свива в канавката край магистралата и е въпрос на минути да попадне под колелата на непрекъснато преминаващите автомобили. Точно в този, почти фатален момент, бдителни граждани я забелязват и се свързват с местния клон на Българско дружество за защита на птиците. Следва бърза спасителна акция и лопатарката е настанена във волиерата за бедстващи птици в природозашитен център "Пода".

Близка е съдбата и на млада ръждива чапла. Крайно изнемощяла, подобно на лопатарката, тя се озовава в района на кв."Крайморие". И отново след намесата на местни любители на природата, експертите от ПЗЦ "Пода" се отзовават на място и спасяват птицата.

Първоначалният преглед не установява никакви наранявания и спасителният екип преценява, че редките гостенки могат да бъдат върнати на свобода. След бързата и адекватна намеса, отървавайки се само с уплаха, птиците са пуснати в защитените водоеми на Пода.

Специалистите и експертите на БДЗП - клон Бургас имат дългогодишен опит със спасяването и рехабилитацията на бедстващи птици, съобщи Ивайло Димчев - експерт към организацията. Всяка година грижи се полагат за няколко десетки птици и други диви животни. Той посъветва при подобни случаи да се свързваме със специалния за такива случаи Зелен телефон към Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ).


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).