Рецептата за постен гювеч, от който ще си оближете пръстите
До Коледа блаженето е забранено или поне за тези, които спазват Рождественския пост. За всички тях предлагаме идея за чуден постен гювеч, в който дори няма да усетите, че няма месо.
Необходими продукти:
картофи - 5 - 6 бр.
лук - 1 глава
моркови - 1 бр.
патладжани - 1 бр. малък
тиквички - 1 бр малка
грах - 1 к.ч. от консерва
царевица - 1 к.ч. от консерва
чушки - 1 бр. червена
чушки - 1 бр. зелена
домати - 3 бр.
бамя - 1 шепа
сол
червен пипер - 1 ч.л.
брашно - 1 с.л.
олио
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и нарязват на едро. Слагат се на дъното на глинения гювеч.
Лукът се нарязва на полумесеци, патладжанът и тиквичката на кубчета, червената и зелената чушка и морковът на едри парчета.
Нарязаните зеленчуци се смесват с царевицата и граха. Прибавят се измитата бамя и доматите, нарязани на дребно.
Всички зеленчуци се разбъркват и разпределят върху картофите в гювеча. Поръсва се брашно, червен пипер и сол. Прибавя се олио и се налива около една чаша и половина вода. Гювечът се пече на 220 градуса.
Постният гювеч със зеленчуци е готов.
източник: gotvach.bg