Рецепта за уникален бадемов сос, подходящ за пържен шаран
На 6 декември отбелязваме Никулден и почитаме Свети Николай Чудотворец - покровител на морето, на моряците, на рибарите и като спасител на изпадналите в беда корабокрушенци. Според традицията, на Никулден се приготвя люспеста риба, най-вече шаран. Голата риба навява асоциации с бедност и тегоби. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята.
Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото, според поверията, който я настъпи, ще се разболее или ще му се случи нещо лошо. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Като оставим настрана суеверията какво да правим с частите на рибата, които не ядем, в много семейства се спазва традицията за ядене именно на шаран на празника, пише lifestyle.bg.
И докато някои го обичат пълнен на фурна, други предпочитат пържения вариант на тази вкусна риба. Именно за хората от втория вид ние пък предлагаме два варианта за сос с ядки, които особено много си отиват с пържена риба, според Everyday Delicious.
Бадемов сос
Какво ни трябва?
50 г сурови бадеми
120 г масло
4 бр. жълтъци
3 с.л. от сок от лимона
250 мл вода
1 ½ ч.л. захар
3 щипки сол