Раждаемостта у нас се е сринала драстично

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (9)
10:43 / 02.01.2014
955
Срив е меко казано, когато говорим за раждаемостта. За срив можеше да се говори в последните пет-шест години, в момента вече говорим за катастрофа по отношение на раждаемостта. Това каза в сутрешния блок на БТВ д-р Антония Григорова, координатор на инициативата "Бебе на годината", и посочи някои от причините за това.

Населението ни застарява, жените в репродуктивна възраст също намаляват поради икономическата имиграция, констатира д-р Григорова. Част от жените се ограничават до раждането на едно дете, именно защото смятат, че не могат да се грижат за повече от едно дете. Сериозен проблем е и недобрата грижа за здравето, която в дадени случи води до стерилитет на жените.

Подходът за решаване на демографската криза не зависи от здравната система, смята д-р Григорова. Тя може да сигнализира за наличието на проблема, но е работа на всички държавни институции да се обединят, за да се намери решение и път за справяне с демографската криза, уточни специалистът.

В демографията проблемите стават бавно и бавно се решават, отбеляза д-р Григорова. Според нея е популистко да се твърди, че с увеличаването на детските надбавки и на майчинските автоматично ще повиши раждаемостта. Подобни мерки не са насочени към работещите майки и хората с постоянни доходи, за тях мерките и помощта трябва да бъдат по-различни, коментира координаторката на инициативата "Бебе на годината" и призова за комплексни мерки и действия в справянето с демографската криза.


Виж коментарите (9)
Още новини от Любопитни новини:
Нова звездна сватба на хоризонта
Трите зодии, които ще останат под пари през октомври
Камелия: На мен ми изглеждаше като скеч между двамата. Нямаше да ...
Направо неузнаваем: Никога не сте виждали Геро толкова слаб и рус...
Покупката на ананас или маруля се приема за открита покана за фли...
Кои са храните с най-високо съдържание на протеин?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).