© | | "Българиня" е новият модерен коктейл по време на криза. Питието е евтино, но качествено. Като прочутата бразилска "Кайпириня", която се бърка със сок от захарна тръстика, родната напитка става от обикновена гроздовка с много лед, повече лимон и малко захар. Вместо две, сламките може и да са повече. Рецептата за кризисния коктейл "Българиня" измисли световният шампион по барманство варненецът Васил Колев. Той се върна със златен медал от най-престижното 37-мо първенство във Варшава, Полша. Това е първата световна титла на страната ни в 21-годишната история на Българската асоциация на барманите. Наградата на Колев обаче не е с родната "Българиня". Варненецът победил в класическия стил - категорията "Коктейл с шампанско", със своя "Parfume de moet".
Името на напитка номер 1 дали самите браншовици на състезанието, след като я опитали. Коктейлът се бърка от плодова водка круша, ликьор манго, пюре от малина, сироп от кестен, кора от лайм и с прочутото френско шампанско "Моет и Шандон", една бутилка от което струва над 80 лв. В завършен вид коктейлът добива цвят пепел от рози и ухае на изискан, скъп парфюм. Васил Колев е 6-кратен шампион на България, като е безспорен фаворит в националните състезания през последните четири години. В бранша е от 17 години и работи в култовото варненско заведение "Пенч'с клуб".
Големият майстор на бара всъщност по образование е музикант и е виртуоз на народни инструменти и най-вече гайда.
Източник: в. "Стандарт" |