Първият по рода си Фестивал на изкуствата ще се проведе в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:26 / 17.03.2011
1400
Благодарение на община Бургас ще започне първия по рода си Фестивал на изкуствата. Той ще се проведе на 9-10 април в Бургас. Инициативата и финансирането е на бургаска фирма с президент д-р Димитър Янев, а съорганизатор е община Бургас. Това стана ясно по време на провелата се пресконференция по повод представянето на фестивала. На нея присъстваха Весела Йорданова, директор Дирекция "Култура, маркетинг и връзки с обществеността" в Община Бургас и д-р Димитър Янев, президент на фирмата- организатор и чиято е идеята за провеждането на културното мероприятие.

"Община Бургас няма да си преписва бъдещи заслуги, тъй като е вид съорганизатор, но не участва в истинска организация, както и във финансирането. Предложението за този фестивал дойде сравнително късно, когато вече бюджета беше приет. Ние имаме подкрепяща функция от гледна точка на логистика, на съорганизация, зали, сцени и неща, с които подпомагаме този бъдещ фестивал", каза Весела Йорданова.

По време на изложението президентът на фирмата- организатор отправи специални благодарности към кмета Димитър Николов, както и на Йорданка Ананиева, зам.-кмет по Образоването в общината, на Весела Йорданова и Ваня Петрова.

Фестивалът ще включва изкуства в по-широк аспект. Ще присъстват фокусници- илюзионисти, жонгльори, живи статуи, мимове, улични художници и музиканти, както ще се представи и цирковото изкуство. Участниците ще бъдат предимно млади творци. " Голяма част от тези хора нямат възможността да се покажат пред широка публика, както и нямат средства да го направят в театър или на сцена. Ще има и музиканти, които ще изпълнят парчета, смесица от фолклор, джаз и с други елементи. Ще има и клоуни", каза д-р Янев. По думите му желание за участие са заявили много творци, но фирмата не е успяла да ги включи поради липса на средства. Цялата организация за фестивала възлиза около 10 хил. лева. Изпълнителите ще се изявяват на закрита сцена в Дома на културата и на открита - на пл. "Тройката". Входът ще е свободен.

Целта на организирането на подобен фестивал е да се накарат младите хора да започнат да се занимават с изкуство, а не да стоят пред компютрите или в кафенетата. "Искаме това да е пролетен празник, който да разбуни духа на бургазлии. И искаме да дадем шанс за изява на всички изпълнители", добави д-р Янев. Хубавото е, че разходите по престоя и храната се поемат от фирмата- организатор. А самият фестивал ще завърши с гала- вечеря за участниците.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...
Мон Дьо разказва за трудностите, през които е преминал
Роднина обрал Софи Маринова


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).